Nytt förslag till EU

EU-lag kan tvinga Google och Netflix att betala för telenätsutbyggnad

Ett nytt förslag till EU vill tvinga teknikjättar att vara med och betala för telenätsutbyggnader.

Publicerad Uppdaterad

Ett nytt förslag kan, om det blir en EU-lag, tvinga teknikjättar att vara med och betala för utbyggnaden av telenäten inom EU. Det är EU-länderna Spanien, Frankrike och Italien som har gjort gemensam sak och tagit fram förslaget där man vill att stora amerikanska teknikföretag bör vara med och betala för utbyggnaden av telenät i EU-länderna. Anledningen till förslaget är att en liten grupp teknikföretag står för en så stor mängd av datatrafiken att Spanien, Frankrike och Italien anser att de borde vara med och betala för trafiken genom att betala en del av kostnaderna för utbyggnader. Enligt den information som länderna har tagit upp i förslaget står de sex största innehållsleverantörerna i Europa för 55 procent av trafiken i de europeiska näten.

Det är inte första gången som EU är inne på det här spåret, redan i maj i år började EU undersöka om Google, Meta och Netflix borde ta del av kostnaderna för upp uppgradera teleoperatörers nätverk.

Än så länge är det dock bara ett förslag, och långt kvar innan det kan bli fråga om ett konkret lagförslag, än mindre en klubbad lag. Det kan dock handla om stora pengar, enligt en studie gjord tidigare i år av European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO) skulle en årlig kostnad på 20 miljarder euro, drygt 207 miljarder kronor, medföra ett tillskott för EU:s ekonomi på 72 miljarder euro, eller 750 miljarder kronor.

Källa