Allt närmare en laddstandard

EU närmare tvingande USB C-laddning efter förkrossande omröstning

Bland andra Apple kan komma att tvingas byta ut sin lightning-port efter att EU med stor majoritet röstat för en gemensam standard.

Publicerad Uppdaterad

I onsdags röstade ledamöterna i EU-parlamentet med en överväldigande majoritet för direktivet att göra usb C som standard för laddport på elektronik. Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd röstade för att stödja lagstiftningen på onsdagen, med 43 röster för och bara två emot. 

Om direktivet går hela vägen till att bli en EU-lag kommer det att tvinga samtliga tillverkare av konsumentelektronik som säljer enheter i Europa att se till att deras enheter har en usb C-port. Det skulle omfatta alla nya telefoner, surfplattor, bärbara datorer, digitalkameror, hörlurar, headset, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare oavsett tillverkare. De enda enheterna som kommer att undantas från lagen är enheter som är för fysiskt små för att erbjuda en usb C-port, exempelvis smarta klockor, fitnessarmband och liknande.

I ett pressmeddelande säger parlamentsledamöterna att flytten kommer att minska elektroniskt avfall, ta itu med produkters hållbarhet och göra användningen av olika enheter mer bekväm.

Källa