https://www.mobil.se/nyheter/eu-parlamentet-diskuterar-ater-krav-pa-standardport-for-laddning
568086
Nyheter
Kan bli slutet för Apples Lightningport

EU-parlamentet diskuterar åter krav på standardport för laddning

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/lightning_0.jpg?itok=_CqHiMAP', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/lightning_0.jpg?itok=gN5PH6bk', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/lightning_0.jpg', w: 1600, h: 920, title: ' ' },]
USB-C är utan tvekan på väg att ta över helt och hållet på Androidsidan. Även Apple kan komma att behöva byta laddningsport i framtiden, om EU bestämmer sig för ett krav på området.

Det pågår just nu en intensiv debatt i EU-parlamentet som handlar om ett eventuellt krav på en standardisering av laddningsportarna på mobiltelefoner. Syftet är förstås att göra det enklare för konsumenterna att ladda sina telefoner, och att skapa en mer sund marknad för laddningstillbehör, där man inte är knuten till en viss standard beroende på vilket telefonmärke man använder. Frågan har varit uppe för diskussion även tidigare, men den här gången har det handlat en hel del om att inget egentligen har hänt på området. Därför vill vissa politiker nu se lagstiftning som tvingar tillverkarna att ta fram telefoner med samma typ av laddningsport, om de ska få säljas i EU överhuvudtaget. Apple skulle i så fall tvingas överge sin Lightningport, sannolikt till förmån för USB-C, som tycks vara på väg att ta över helt och hållet på Androidsidan. EU-parlementet ska rösta om saken under nästa vecka. Flera bedömare menar dock att det lutar åt att det hela landar i en rekommendation, vilket knappast lär få någon större effekt. 

Apple har tidigare anfört argumentet att krav på samma typ av laddningsport skulle hota att stävja innovationen. Man har även pekat på det faktum att det redan finns över en miljard Apple-enheter i världen som använder Lightningporten, och att ett krav på någon annan standard skulle innebära gigantiska mängder elektroniskt avfall som skulle påverka miljön negativt. Apple har även en poäng i att många tillverkare enkelt skulle kunna kringgå ett krav genom att tillhandahålla donglar och adaptrar med telefonerna. Nu återstår det att se om EU bestämmer sig för att lagstifta om saken eller inte.