Annons

Kartellbildning?

EU utreder svenska mobiloperatörerna

EU-kommissionen misstänker att de svenska mobiloperatörerna ägnat sig åt samverkan för att sätta konkurrensen ur spel.

Publicerad Uppdaterad

Under dagen idag har representanter för EU-kommissionen i sällskap av medarbetare från Konkurrensverket gjort oanmälda besök hos Telia, Telenor, Tre och Tele2. Misstankarna gäller otillbörlig samverkan för att sätta konkurrensen ur spel och en utredning har nu inletts. Alla fyra operatörer som berörs har bekräftat att de fått oanmälda besök på sina respektive kontor.

Oro för hämmad konkurrens

"Kommissionen är oroad över att svenska mobilnätsoperatörer kan ha deltagit i konkurrenshämmande aktiviteter som hindrar etablering i konsumentsegmentet av den svenska mobilmarknaden", skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Oannonserade besök som nu genomförts är ett steg i utredningen om otillbrölig samverkan men, påpekar kommissionen, betyder inte att operatörerna nödvändigtvis är skyldiga till brottet. Operatörerna som berörs har bekräftat att de kommer att samarbeta med utredarna. Kommissionen anger inget slutdatum för utredningen, utan den kan ta tid säger man, beroende på en rad olika faktorer utan att gå in på detaljer.

Källa