https://www.mobil.se/nyheter/europasamarbete-ska-gora-swishbetalning-i-utlandet-mojligt
567483
Nyheter
Fler länder förväntas ansluta sig

Europasamarbete ska göra Swishbetalning i utlandet möjligt

Swish är i dagsläget enbart smidigt så länge det handlar om betalningar till andra svenskar. Men nu är betalningar även i andra länder inte långt borta.

Inte en dag för tidigt, skulle man kunna säga. Det återstår förstås att se hur bra det hela kommer att fungera i praktiken, men att sju aktörer inom mobila betalningar i Europa nu väljer att gå samman med sikte på att göra att tjänsterna kan användas med varandra är i alla fall ett stort steg i rätt riktning.

Det handlar om en helt ny organisation som går under namnet European Mobile Payment Systems Association (EMPSA). Med de första aktörerna på plats så är det tänkt att vi svenskar ska kunna använda Swish för betalningar till användare av andra betallösningar i Belgien, Tyskland, Österrike, Finland, Danmark, Norge, Portugal och Schweiz. Fler länder förväntas dessutom ansluta sig till samarbetet inom kort. 

– Önskemålet om att göra Swish-betalningar utanför Sverige har länge varit en hög prioritet bland våra sju miljoner användare. Med EMPSA tar vi nu ett viktigt steg mot att göra det möjligt, samtidigt som vi stärker det europeiska samarbetet mellan mobila plånböcker, säger Anna-Lena Wretman som är vice ordförande för EMPSA och vd för Swish i ett officiellt uttalande.

De aktörer som finns med från start är belgiska Bancontact Payconing Company, Bluecode (Tyskland och Österrike), Mobilepay (Danmark och Finland), SIBS/Mb Way (Portugal), schweiziska TWINT och norska VIPPS. Organisationens huvudkontor är belägen i Zürich.