Annons

Jämna steg med Snapdragon?

Exynos 2100 – chippet som ska driva Samsung S21 nu officiellt

Nuvarande toppmodellen Exynos 2100
Nuvarande toppmodellen Exynos 2100

Inför lanseringen av Galaxy S21 på torsdag den 14 januari har nu Samsung officiellt lanserat det chip som kommer driva den nya flaggskeppsserien av telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Exynos 2100 är tillverkat i en 5-nanometersprocess och har ett integrerat 5G-modem precis som Qualcomms nyligen lanserade Snapdragon 888. Samsung brukar dela upp sina flaggskeppsmodeller så att enheter sålda i USA, Korea och Kina får Snapdragon medan andra marknader, Sverige och Europa inkluderade, får Exynos-varianten och inget tyder på att man kommer göra annorlunda när S21 snart ser dagens ljus.

Samsungs Exynos 2100 lanserades på ett virtuellt event idag och Samsung själva är inte sena att skruva upp förväntningarna. Ambitionen hos Samsung har alltid varit att både Snapdragon och Exynos i flagggskeppsenheterna ska leva upp till alla krav och leverera likvärdig prestanda, men trots det har upprepade jämförelser visat att Snapdragon överträffat Exynos. Den här gången intygar utvecklingschefen mobilavdelningen på Samsung Electronics, Kyeongjun Kim, att “Exynos 2100 ska leva upp till de höga krav som nästa generations smartphone ställer”.

Snabbare och snålare

Det här innebär i praktiken att chippet har 20 procents lägre strömförbrukning eller om man föredrar det 10 procents bättre prestanda totalt jämfört med föregångaren som använde 7-nanometersprocess i tillverkningen. Enligt Samsung har man samarbetat tätt med ARM för att maximera såväl prestanda som batteritid. 

Den åttakärniga processorn baseras på en ARM Cortex X1-kärna på upp till 2,9 Ghz. Därtill finns tre högpresterande Cortex A78-kärnor kompletterade med fyra strömsnåla Cortex A55-kärnor. Det här innebär att Exynos 2100 enligt Samsung ska ha 30 procent bättre prestanda på det området. Vidare ger grafikdelen en 40-procentig prestandaökning jämfört med föregångaren och beräkningskraften för AI ska även den ha utökats ordentligt.

200 megapixel och bättre bilder

Bildprocessorn som är integrerad i chippet har stöd för upplösningar upp till 200 megapixel och kan även bearbeta information från flera bildsensorer samtidigt, vilket ska ge bättre bilder vid inzoomning. Bildprocessorn ska även bidra med bättre bildkvalitet särskilt i vidvinkelläget och med AI som känner igen motiv, ansikten och enskilda objekt ska kamerans inställningar kunna anpassas automatiskt för att ge bättre bilder. 

Samsung säger själva att Exynos 2100 redan är i masstillverkning och allt tyder alltså på att den finns i S21-serien.