https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/f-rsta-intrycket-av-lumia-950
560356
Första intryck
Första mobilen med Windows 10 Mobile

Första intrycket av Lumia 950

● BILDSPEL
Mobil.se har fått sitt testexemplar av Microsoft Lumia 950. Här är våra intryck efter någon timme med mobilen.

Det allra allra första intrycket av mobilen är "oj vad plastig!". Jämfört med Lumia 925 och 930 är det här ett klart nerköp i kvalitetskänsla, och även jämfört med tidigare modeller med löstagbart bakstycke i plast känns denna lite billigare. Microsoft säger att denna mobil inte vänder sig till massmarknaden, utan främst är för företagsanvändare och Windows-fansen. Det låter som en ursäkt för att man inte lagt nåt krut alls på designen. Men plastigheten har i alla fall fördelar också, och telefonen är ovanligt lätt i handen för storleken.

Skärmen är förstås, med sina 2560 x 1440 pixel på 5,2 tum, knivskarp, och den är dessutom föredömligt bra på att inte skifta färg eller tappa ljusstyrka när man vinklar den. däremot är den aningen ljussvag, även på starkaste ljusstyrkan.

Men huvudattraktionen här är naturligtvis Windows 10 Mobile, Microsofts skinande nya mobilsystem. Jämfört med Windows Phone 8.1:s ultra-minimalistiska formspråk som i mina ögon mest påminde om 80-talsgrafik har man mjukat upp och förmänskligat användargränssnittet en smula och i mitt tycke är resultatet påtagligt mer attraktivt. Att Microsoft filat på systemet och apparna bortom in i det sista märker man när telefonen direkt efter att man är färdig med aktiveringen sätter igång att uppdatera 39 appar. Känslan är att telefonen levereras med rätt mycket bloatware, men det får jag återkomma om.

Startskärmen med sina tiles är fortfarande systemets främsta unika egenskap. Jag uppskattar verkligen att Microsoft försökt hitta alternativ till Appes och Googles standardmodell, men tycker att resultatet inte är helt ergonomiskt. App-butikens tile visar till exempel reklam för andra appar vilket gör att den hela tiden ser ut att vara en genväg till Candy Crush Saga eller nåt annat, men den fungerar inte som en ikon som gör att jag omedelbart hittar programbutiken. Jag får när jag startar mobilen ett SMS om att kolla appen Kom Igång på startskärmen. Jag hittar ingen sådan app, och det visar sig bero på att den är av minsta storlekens tile, där inget namn förekommer. Ikonen är en glödlampa, vilket gjorde att jag trodde att det var en ficklampsapp.

Mobilen blir inte mer än ljummen, ens under längre prestandatester, men det är enbart den större varianten Lumia 950 XL som kan stoltsera med vätskekylning. Resultatet i prestandaesterna blir för den skull inte bättre än andra mobiler med chipsetet Snapdragon 808, det vill säga rätt snabbt men inte i nivå med det snabbaste på marknaden. Men det viktiga är ju hur man upplever systemet. Så här långt har jag inte märkt något hakande, men däremot aningen fördröjd respons när jag till exempel sveper mellan startskärm och applista.

Här finns en hel del att bita i, såsom kameran, trådlös laddning, Continuum-funktionen och integrationen med Microsofts Office-tjänster, men då behöver jag förstås mer än bara någon timmes pillande med mobilen. Mobil.se återkommer med ett fullständigt test inom kort.

Är det nåt särskilt ni vill att vi ska hålla ögonen på i testet. Skriv och kommentera!