Toughpad med Android och Windows

Första intrycket av Panasonics nya tåliga

Panasonic gör tåliga lurar för yrkesmän, och i det avseendet är de nya lurarna riktigt genomtänkta.

Publicerad:

25 feb 2016 - 15:43

Uppdaterad:

25 feb 2016 - 15:43

I somras testade jag Panasonics tåliga Androidmobil FZ-X1, och den var något i hästväg. Tjock och tung som fem hoplimmade toppmodeller från Sony eller Samsung, med en batteritid ungefär dubbelt så lång som något annat vi uppmätt, och dessutom fortsatte den att gå även när du tog ut batteriet. Ett andrabatteri gjorde att du kunde byta batteri under drift.

Nya FZ-F1 och N1 (liksom föregångarna finns de i Windows- och Androidversion) känns jämförelsevis som mer normala tåliga mobiler, mindre än hälften så tjocka som föregångarna men då på bekostnad av batteritiden, batteriet är på 3200 mAh (om du inte använder det extratjocka dubbelbatteriet på 6400 mAh) men det går fortfarande att byta i drift. Den är inte så himla tung heller.

Sticker ut, bildlikt och bokstavligt, gör streckkodsläsaren. De flesta mobiler kan använda kameran för att läsa streckkoder, men här talar vi om en professionell laserläsare som kan användas på håll. Det här är telefoner för yrkesmän, till exempel budfirmor eller tågpersonal och enligt Jonathan Tucker på Panasonic är drygt hälften av deras produkter speciellt ombyggda för kunden, och nästan alla som säljs har någon form av kundanpassning.

Även föregångaren hade streckkodsläsare, men att den sitter i vinkel mot luren nu ger betydligt bättre ergonomi. Du kan använda den utan att belasta handleden lika mycket, och du kan se skärmen samtidigt som du skannar streckkoden.

Jonathan Tucker visar också en aktiv stylus som känner skillnad på olika tryck, som finns som tillbehör. Han demonstrerar också programvara som kan jämföra signaturer. Där finns ett laddställ som även kommer som rack för flera enheter, och det finns fäste för en rem för bättre grepp i hand.

Priset ligger på drygt 15000 kronor per enhet, och Androidversionen väntas börja säljas i början av sommaren medan versionen med Windows 10 kommer i slutet av sommaren.

- Tidsskillnaden beror på problem med Windows 10 mer än hårdvaran, säger Jonathan Tucker.

.

.

 

.