Brottarlur med hjärna

Första intrycket av Runbo Q5

Komradioappen

Runbo har lanserat tre rejält tåliga lurar i Sverige och vi har börjat kolla på en av dem.

Publicerad Uppdaterad

Inledningsvis ska det sägas att vi fått in Runbo Q5 och X5 i dagsläget och att toppmodellen X6 kommer inom kort. Men de tre modellerna är på många sätt ganska lika varandra, framför allt när det kommer till tålighet och hårdvarufunktioner som SOS-knapp, ficklampa och komradio.

Q5 och X5 är de ”små” modellerna med 4,5 tumsskärmar. Att kalla Runbotelefonerna för små i något sammanhang är dock ganska missvisande, vi kan nöja oss med att säga fullvuxna. Du kan utan större problem gömma 2-3 vanliga telefoner bakom en Q5 utan att de syns då tåligheten avspeglar sig i en rejäl tjocklek. Givetvis är det här inga telefonen det är tänkt att du ska få plats med i jackfickan (det ser ganska suspekt ut i en byxficka med för den delen), utan det både syns och känns att det är tåliga lurar vi snackar om. Tänker du sitta med telefonen länge kommer du däremot att känna av vikten, som är strax över det dubbla av vad många andra lurar väger.

Som vanligt med tåliga telefoner blir vi osedvanligt klumpiga när vi använder dem och trots telefonens gummerade ytor har vi ”råkat” tappa den i såväl ett fyllt handfat som ned för en trappa. Hittills har det inte påverkat luren synbart någonstans dock, så initialt tror vi på de tåliga egenskaperna som är telefonens huvudnummer. Hörlur och laddning göms bakom en lucka i botten som är ganska pillig att få dit på ett bra sätt, medan en gummiflärp i toppen döljer ett antennuttag (det hör inte till vanligheterna numera). Antennuttaget används så vitt vi kunnat se enbart för komradion däremot.

För att vara en tålig telefon är det förvånansvärt mycket som finns inbyggt. Lite mer ovanliga sensorer som temperatur och UV finns inbyggt (kräver att du hittar en egen app för dem dock) tillsammans med en FM-radio som inte kräver att du kopplar in hörlurar som antennsladd (äntligen!). Utöver det finns som sagt komradion med tillhörande app, något vi tittar närmare på inom kort, ficklampa och en speciell SOS-knapp. SOS-knappen har en ganska omfattande mjukvarulösning bakom sig för samtal, samtalsinspelning, sms och en slags nödraket i form av en inbyggd laserpekare som vi lovar titta närmare på strax. Hårdvaran i övrigt är inget att fnysa åt heller, åtminstone på pappret. Både främre och bakre kamera ligger på 13 megapixel och systemchippet från mediatek tuffar på med fyra kärnor i 1,7 gigahertz vardera. Utöver det finns såväl 32 gigabyte inbyggt minne som plats för micro SD-kort och dubbla SIM-kortsplatser. Vi återkommer med prestandatester och kameratester för att se om det hela funkar lika bra i verkligheten, inga allvarligare anmärkningar ännu dock.

Kort och gott finns det betydligt mer i den här telefonen än bara ett tåligt skal, som annars brukar vara fallet och sett till de tilltänkta användningsområdena är vi inledningsvis positivt överraskade av vad som byggts in i Runbo Q5.