Annons

Stor och långsam

Första intrycket: Nokia Lumia 1320

Det ska vara stora skärmar nu och det tar Nokia onekligen fasta på med Nokia Lumia 1320. På vägen dit så överger de dock ett par givna Nokiakvalitéer. Framförallt kameran hör till svagheterna i Lumia 1320.

Publicerad Uppdaterad

Det är så klart givet att en telefon som 1320 med en prislapp strax under 3000 kronor inte får samma prestanda som jämnstora, men dubbelt så dyra toppmodellen 1520. Så långt kan man säga att allt är i sin ordning. Det finns plats på marknaden för betydligt fler telefoner än så, då i olika prisnivåer och med skiftande prestanda och inriktning. När 1320 lanserades var det oklart om den alls skulle säljas i Norden, men sedan ett par veckor bestämdes det snabbt att telefonen skulle tas in och då säljas framförallt hos Elgiganten, även om du kan hitta den på andra ställen, då troligen importerad från andra länder där telefonen inte säljs exklusivt hos en återförsäljare.

Hur som helst är jämförelsen mellan Lumia 1520 och 1320 lika ödestiger som den är orättvis. Sämre kamera, sämre prestanda, lika stor men klart sämre skärm, ja, det är helt enkelt mera intressant att titta på funktionerna 1320 erbjuder och sedan titta snarare på andra alternativ i ungefär samma prisklass och jämföra.

Bra billiga
Nokia har en poäng i att även deras billigare smartphones, som denna och storsäljaren Lumia 520 erbjuder en komplett smartphoneupplevelse, det låga priset till trots. Jag skulle säga att en Windows Phone ofta har en lägre tröskel när du som ovan användare vill komma igång än till exempel en billigare Android-lur erbjuder. Det går enkelt att komma igång, de viktigaste apparna finns tillgängliga och man kan dra nytta av de viktigaste funktionerna som en smartphone har att erbjuda. Surfa, sociala nätverk, chatt, meddelanden, e-post och så vidare.

Den stora skärmen på sex tum gör att du får in väldigt mycket innehåll på din startskärm om du vill det. Panelerna man lägger på startskärmen ryms sex stycken i rad nu på bredden om man väljer den minsta storleken och även i webbläsaren liksom i andra appar får man så klart plats med mer saker även om upplösningen inte är i samma klass som toppmodellerna. Prestandan är i alla fall märkbart bristfällig i Lumia 1320 och det är en sak som Nokia tydligt sparat in på. Att starta en app som SVT Nyheter till exempel tar ungefär fem sekunder och då är det inte ens en särskilt krävande app, utan visar bara SVT:s webbsida. Kameran är den andra stora nackdelen med 1320 och den kamera som sitter i telefonen är nästan så långt från det som Nokia annars kallar Pureview som man kan komma. Med endast fem megapixels upplösning i den bakre kameran och futtiga 0,3 om du ska ta självporträtt med den främre kameran gör inte Nokias speciella kameraapp särskilt mycket nytta. Den används annars i företagets mer avancerade kameramobiler för att låta dig beskära och bearbeta bilder i efterhand, men med så få megapixel blir det inte mycket att skära bort innan bilderna är odugliga.

Antalet mobiler i det här prissegmentet är inte så många, men ändå tycks de flesta alternativen med Android som operativsystem, då till exempel Motorola Moto X och Sony Xperia Z och Z Ultra vara betydligt bättre val till ungefär samma pris.

Fakta Nokia Lumia 1320
Mått: 164,25 x 85,9 x 9,8 mm
Vikt: 220 gram
Operativsystem: Windows Phone 8 med Lumia Black
Skärm: 6 tums LCD IPS med 720 x 1280 pixel
Kamera: 5 megapixel, autofokus och fotolampa. Full-HD-video i 30 bilder per sekund och främre kamera på 0,3 megapixel
Processor: Tvåkärnig Qualcomm Snapdragon S4 på 1,7 Ghz
I butik: Hos Elgiganten sedan mitten av mars
Pris: 2795 kr