https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/f-rsta-intrycket-xiaomi-mi-6
563877
Första intryck
Bra och billig

Första intrycket: Xiaomi Mi 6

● BILDSPEL
Inte mycket är nytt med Xiaomi Mi 6, och det är inte dåligt.

Xiaomi är en av världens största mobiltillverkare, men främst genom försäljning i Kina, och deras telefoner har ännu inte svenskt språkstöd.

Att folk ändå försöker få tag på deras mobiler, och de har fått halvofficiell svensk distribution, beror på telefoner som denna. Mi-serien har sedan ett par generationer erbjudit topprestanda till betydligt lägre prislapp. Något de i Sverige konkurrerar med Oneplus om.

Topprestanda men inte dyr

Mi 6 har toppchipsetet Snapdragon 835 och den kostar 5900 kronor hos mi-store.se. Du kan få den betydligt billigare från kinesiska webbutiker men då är du skyldig att betala tull och moms själv, och garantiärenden blir givetvis knepigare.

Första intrycket av Mi 6 är att inte mycket har hänt. Den ser ut ungefär som jag minns att Mi 5 gjorde, men när jag tittar på bilder ser jag att Mi 6 har mer diskret avrundad baksida.

Det är inte nödvändigtvis något fel i det, bägge har ett handvänligt format, och i dagsläget är det inte helt lätt att hitta en toppmodell som inte drar iväg i storlek. Mi 6 är märkbart tyngre men det beror i så fall inte på bakstycket som fortfarande är en tunn skiva som ser ut att kunna gå att ta loss (och på Mi 5 för mig faktiskt lossnade när jag tappade den i golvet, den gick att knäppa på plats igen.) Med andra ord inte riktigt toppkänsla på kvalitén, men ändå helt okej.

Topp tre

Prestandan håller i alla fall vad den lovar och telefonen lägger sig i topp 3 på alla prestandatester vi kör. Det märker man också av vid normal användning, telefonen känns verkligen rapp. Skärmen skiftar lite i förg när man vinklar den, här finns bättre alternativ men det är inget större fel på den.

Priset man betalar för att Xiaomi inte finns i Sverige är att du inte kan välja svenska som systemspråk eller som region. Du kan fortfarande ha svenskt tangentbord och rättstavning, men systemet blir på Engelska och datumformat och sånt kanske inte följer svensk standard. Ett av de 4g-band vi använder i Sverige saknas också. Värt att nämna är även att det saknas både minneskortplats och vanlig hörlurskontakt.

De dubbla kamerorna är nya jämfört med Mi 5, och batteriet har blivit större, men kamera och batteritid, och mer om systemet, får vi återkomma om i det fullständiga testet.

Relaterade artiklar

Ämnen