Annons

Stabilare

Vi testar nyheterna i Android N

Google har släppt en Developer Preview 3 av Android N och vi kollar in vad som är nytt.

Publicerad Uppdaterad

Google släppte en ny version av Android N Developer Preview strax efter öppningstalet på Google I/O. De främsta skillnaderna här mot den version vi redan testat handlar om rejäla mängder buggfixar. På vår Nexus 6 som tjänstgör som betatelefon syns det knappt några grafiska buggar länge och kameran tar numera bara tio sekunder att starta istället för trettio (så ja, det är fortfarande väldigt mycket beta). Systemet överlag är dessutom betydligt rappare och drar mindre ström än tidigare förhandsversioner. Google själva tycker dessutom att systemet är stabilt och säkert nog i och med den här uppdateringen för att tillåta Android Pay i de länder som stödjer tjänsten.

För oss som inte får betala med Google finns det dock en hel del nytt också, här är några av de mer synliga nyheterna.


* Notifikationer kan ställas in direkt i notisfältet. Långtryck på exempelvis en notis från Gmail och du får upp ett skjutreglage där du kan ställa exakt hur mycket oväsen en app får göra när det kommer till notiser. Oerhört smidigt.


* Tangentbordet tillåter numera “teman”. Rent praktiskt innebär det att du kan ställa vilken bakgrundsfärg tangentbordet ska ha, eller välja en egen bild som bakgrund. På vår Nexus 6, med sin sex tum stora skärm, är det även ett riktigt välkommet tillskott att det numera går att ställa in tangentbord för enhandsanvändning.

* Tangentborden har även förbättrats om du använder externa sådana. Utöver den lilla detaljen att versionen innan var så fenomenalt buggig att bluetooth-tangentbord inte gick att använda och att det numera går så bra det kan gå vill säga. Nyheten här är att du kan trycka alt+/ eller windowstangent+/ (beroende på hur ditt tangentbord ser ut) för att få upp en lista på tangentbordsgenvägar som kan användas.

Även efter den stora presentationen på Google I/O står det alltså klart att möjligheten till att köra appar i splitscreen-läge är den stora nyheten för Android N. Även om det finns mängder med väldigt trevliga smådetaljer som de vi nämnt ovan känns det samtidigt som en ganska sparsmakad uppdatering jämfört med hur tidigare år har sett ut.