Billig lyxkänsla

Första intrycket: Microsoft Lumia 650

Trots ett pris på 2000 kronor känns Lumia 650 som Microsofts lyxigaste.

Publicerad:

24 mar 2016 - 07:08

Uppdaterad:

24 mar 2016 - 07:08

När vi bekantat oss närmare med Microsoft Lumia 650, den fjärde som lanserats med Windows 10 installerat från start känns telefonen som Microsofts mest påkostade. På pappret är den inte särskilt imponerande med sin prestanda, men i handen känns den ändå lätt med sin baksida i plast samtidigt som kanten i metall adderar kvalitetskänsla, mer kvalitet än vad toppmodellerna Lumia 950 och 950 XL andas. Så långt innan vi startat igång telefonen alltså.

Fem sekunder film
Kameran har ju varit Microsofts (eller snarare Nokias) styrka traditionellt och i Lumia 650 sitter en kamera på 8 megapixel. Den ger fin färgåtergivning i dagsljus men får kämpa när det är mörkare. Framförallt har autofokusen då svårt att fokusera och tar väldigt lång tid på sig. Kameraappen i Windows 10 är i alla fall föredömligt enkel och känns igen från tidigare Lumia-modeller. Du kan ställa manuellt fokus och andra inställningar enkelt i det avancerade läget samtidigt som autoläget gör det enkelt att snabbt ta en bra bild. Varje gång du trycker av sparas förutom stillbilden även en kort video. Den spelas upp när du ser på bilden i telefonen, men när du delar med dig av bilden kan du välja att göra det i form av bara stillbilden eller i form av den korta filmen på cirka fem sekunder.

Lite långsam
Det första intrycket av Windows 10 i Lumia 650 visar att telefonen nog skulle må bra av lite bättre prestanda. Enkla åtgärder som att skriva ett telefonnummer och ringa, växla från kameran till bildgalleriet och starta och växla mellan appar innebär påtagliga väntatider som man helst skulle slippa. Samtidigt talar en del för Lumia 650. Det är ju en telefon med ett relativt lågt pris som trots det har 4G, bra skärm och generösa 16 GB intern lagring, plus minneskortplats utöver det.

.

.

 

.