https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intrycket-xiaomi-mi-mix
562723
Nyheter
Drömmobil?

Första intrycket: Xiaomi Mi Mix

● BILDSPEL
Hög kvalitetskänsla och ett högt pris, men det är skärmen och designen som gör Mi Mix så speciell.

I en värld där många av toppmodellerna från olika tillverkare är snarlika så är Xiaomi Mi Mix onekligen en unik telefon. Kanske kan man sträcka sig så långt som att det är lite av en drömtelefon. Xiaomi har tveklöst lagt mycket arbete på att ta fram telefonen. Den stora skärmen och de mycket tunna kanterna har tvingat fram en hel del udda tekniska lösningar och materialval och design står även de för något extra.

Kvalitetskänslan går absolut inte att klaga på, men så kostar telefonen också närmare 11 000 kronor här i Sverige, så visst ska man ha höga krav med en sådan prislapp. Telefonen har en pianoblank yta, ja nästan spegelblank, vilket jag särskilt märker när jag ska ta bilder av telefonen. Även de minsta detaljerna är välgjorda med god precision och ur den synvinkeln gör den oss inte besvikna. Den keramiska ytan ger en verkligt hög kvalitetskänsla även om den blanka lite oljiga ytan gör telefonen lite hal att hålla i. Faktum är att telefonen vid ett tillfälle till och med glider av ett plant bord när jag lämnar den liggande där, men fallet till golvet klarar den utan att skadas. I toppen sitter ett alldeles vanligt hörlursuttag, så Xiaomi har inte följt trenden att ta bort det. Laddning sker i botten med usb-c.

Mycket skärmyta
En anledning att ha så tunna kanter som Xiaomi har i Mi Mix är att få mycket skärmyta och trots det göra telefonen hanterbar. Men Xiaomi Mi Mix är trots det relativt stor. Måtten är i samma härad som Iphone 7 Plus och Nexus 6P, vilket gör den till en av de större på marknaden. Då är dock skärmen stor även i det storvuxna sällskapet. Just de minimala skärmkanterna gör att jag får en riktig wow-känsla när jag trycker igång till exempel en film i helskärmsläge på den 6,4 tum stora skärmen. De tunna skärmkanterna gör att Xiaomi valt ett skärmformat där sidorna har förhållandet 17:9 och det känns klokt, så telefonen inte blir för bred. Selfiekameran sitter i botten av telefonen, men vänder du enheten när du tar ett självporträtt så anpassar sig gränssnittet så att du kan ta bilder med kameran i övre hörnet.

Första timmarna
Nu har jag bara använt telefonen i ett par timmar så en fullständig utvärdering får vänta ytterligare en tid, men batteritiden under den korta tid jag testat har varit bra och i vårt batteritest presterar Xiaomi Mi Mix respektingivande nio och en halv timme av strömmad video innan batteriet ger upp. Egentligen är Mi Mix lanserad för den kinesiska marknaden men säljs även via svensk återförsäljare där även vi fått tag på vårt testexemplar. Det här innebär att jag kan välja svenska som språk, men inte Sverige som land. Sammanfattningsvis innebär det att menyval ibland är på engelska och ibland på svenska men att jag kan skriva på svenska med svenskt tangentbord och givetvis fungerar telefonen i våra svenska mobilnät. Dubbla simkortplatser gör att jag kan ha uppkoppling på båda simkorten.

Mer utvärdering av Xiaomi Mi Mix kommer inom kort och så klart ett fullständigt test av telefonen. Fler bilder kan du se i bildspelet längst upp här i artikeln.

Ämnen