Första betan av Ios 15.4 släppt

Face ID även med munskydd och Universal Control kommer i Ios 15.4

Ett flertal nyheter och vidareutvecklingar väntar i nya versionen av operativsystemet.

Publicerad Uppdaterad

Apple meddelar att den första versionen av Ios 15.4 har skickats ut till utvecklare för betatestning och för att kunna börja anpassa appar för den nya versionen.

Bland nyheterna i Ios 15.4 finns bland annat möjligheten att kunna använda Face ID fast användaren har en ansiktsmask, samt möjligheten att använda kameran i Notes och Reminders för att kopiera text rakt in i programmen. Tidigare kunde Iphoneanvändare med munskydd använda sin Apple Watch för att låsa upp telefonen. Den möjligheten finns kvar, men kompletteras nu alltså med Face ID som fungerar direkt även med munskydd. Det har i Ios 15.4 även lagts till en rad nya känsloikoner som gravid man, bita sig i läppen med flera.

Bland övriga nyheter finns möjligheten att få en notifiering när en egengjord rutin körs, en widget för Apple Card som kan visa saldo och transaktioner (men Apple Card finns ju ännu inte i Sverige), och för första gången blir det möjligt för utvecklare att utnyttja 120Hz ProMotion på Iphone 13 Pro och Pro Max fullt ut. Den funktionen skulle ha varit tillgänglig redan från början, men en bugg i kärnkoden ställde till det. Nu är det enligt uppgifter i alla fall på gång att fixas.

Apple har även släppt betaversionen av Ipad OS 15.4 där den stora nyheten Universal Control, en funktion som även släpps med macOS Monterey 12.3. Universal Control gör det möjligt att samtidigt använda samma mus och tangentbord på alla enheter som kör de nya operativsystemen, så länge som enheterna är inloggade med samma Icloud-konto. Det enda som krävs då är att enheterna står bredvid varandra och som användare behöver du då bara dra musen mot skärmens kant så hoppar den över till nästa skärm på enheten bredvid. Universal Control skulle släppts redan i höstas men har stött på problem och skjutits fram.

Testversionen av Ios och Ipad OS 15.4 är inte publikt tillgänglig utan enbart för registrerade utvecklare. Om du vill försöka registrera dig som användare behöver du en extra Iphone och registrera dig på den här adressen: https://beta.apple.com/sp/betaprogram.

Källa