Analys

Facebook + Betalning = Sant

Person-till-person-betalning via Messenger ger Facebook helt nya möjligheter.

Publicerad Uppdaterad

En chatt-app som låter dig skicka pengar till dina kompisar: låter det bekant? Ja, efter Line och Snapchat (konkurrenten man gärna vill köpa upp) är det nu Facebook som lanserar person-till-person-betalning (P2P-betalning) i Messenger. 

Det var faktiskt bara en tidsfråga innan Facebook lanserade en betalningstjänst. Företaget rekryterade nämligen David Marcus från betalningsföretaget Paypal i juni 2014 för att driva affärsområdet Messaging Products.

Kan konkurrera med Swish
I och med att Messenger har så många användare runt om i världen kan den nya tjänsten ha enorma konsekvenser för andra liknande tjänster – likväl för Facebook själva – om och när den lanseras i andra länder. I Sverige kan Messenger Payments, om den nu lanseras i Sverige, påverka Swish, bankernas egna P2P-betalningstjänst.

Bild: Sveriges topp-tio-appar i App Store under januari 2015. Källa: Priori Data

Marknaden för P2P-transaktioner finns redan. Swish var enligt Priori Data, Sveriges näst mest nerladdade app i App Store under januari 2015. Bara under senaste månaden adderade man omkring 157 000 nya användare, enligt Swish. Hittills har transaktioner värda närmare 1,7 miljarder kronor genomförts via Swish och tjänsten har idag 2,3 miljoner användare. Swish är därmed den mest framgångsrika mobila betalningstjänsten i Sverige idag.

Likt Swish är Messenger Payments avgiftsfritt. Olikt Swish har Messenger Payments möjlighet att bli en tjänst för internationella P2P-betalningar. Tjänsten ska först lanseras i USA till Visa- och Mastercard-användare som har ett amerikanskt bankkonto. Facebook har hittills inte uttalat sig kring när tjänsten görs tillgänglig i andra länder. Men med tanke på antalet användare runt om i världen finns en stor potential för internationalisering.

Enorm potential för e- och m-handel
Enligt Business Insider var den globala marknaden för P2P-betalningar värd en biljon dollar år 2014. Bara i USA var summan 7-9 miljarder dollar. År 2018 kommer den amerikanske marknaden för P2P-betalningar vara värd 50-86 miljarder dollar.

Bild: P2P-betalningsmarknaden i USA. Källa: Business Insider

I november hade messenger 500 miljoner aktiva användare i månaden. Det är en siffra som Ovum spår kommer att öka till 890 miljoner vid årets slut. Skulle Messengers betaltjänst visa sig framgångsrik är det även mycket sannolikt att Whatsapp lanserar något liknande. Whatsapp, som Facebook köpte upp i februari 2014, hade för sin del 700 aktiva användare i månaden i början av januari.

Men om tjänsten är kostnadsfri tjänar Facebook per definition inga pengar på det. Facebook har dock mycket annat att vinna. För det första kan man höja användarlojaliteten genom att erbjuda en nyttotjänst som Payments. För det andra samlar Facebook in kortinformation, vilket kan visa sig avgörande om företaget skulle vilja sälja fler tjänster och produkter via sin plattform. 

Globalt använder över 1,3 miljarder människor Facebook varje månad: det är många potentiella köpare. Hittills har transaktioner utgjort en mycket liten andel av Facebooks intäkter. Under fjärde kvartalet omsatte Facebook 257 miljoner dollar på transaktioner och avgifter, vilket kan jämföras med närmare 3 594 miljoner dollar på annonsering. Omsättningen från spel, som står för huvuddelen av transaktionsomsättningen, minskade under perioden med 10 procent. Den totala summan må se liten ut, men den motsvarar en miljon transaktioner varje dag. 

Det brinner inte för Facebook att diversifiera sig då det går som tåget för affärsområdet annonsering, inte minst i mobila kanaler. Men fel är det nog aldrig att ha fler ägg i sin korg. 

Har man dessutom lagrat sina kortuppgifter i appen är man ett steg närmare till att även använda Messenger Payments utanför Facebook-plattformen, exempelvis för att handla på nätet eller i butik, om den möjligheten nu skulle erbjudas. 

Är det egentligen inte något liknande Apple gjort med Itunes och Apple Pay?

 

Bild: Apple Pay

Så fungerar Messenger Payments

Bild: Messenger Payments

För att skicka pengar öppnar man ett nytt meddelande, skriver $ samt beloppet man vill skicka. Man klickar sedan på Pay och lägger till kortuppgifterna. För att ta emot pengar öppnar man chatten och klickar på Add Card och lägger till ett kort för att ta emot betalningen.

Första gången användaren skickar eller tar emot pengar behöver hen lägga till sin kortinformation (Visa eller Mastercard). Sedan kan man även skaffa sig en pin-kod för extra säkerhet. Med Iphone kan man använda touch-id. 

Facebook har ett team specialiserat på ekonomisk brottslighet som bevakar tveksamma transaktioner.

Tjänsten lanseras först i USA under kommande månaderna, till Ios och Android samt PC.