Annons

Stämning mot Facebook

Facebook kan tvingas sälja Instagram och Whatsapp

Stämningar har lämnats in mot Facebook för att försöka tvinga dem att splittra företaget då man anser att de har blivit förstora och att deras affärsstrategi inte gynnar rättvis konkurrens.

Publicerad Uppdaterad

Facebook kan komma att ha en tuff tid framför sig då den amerikanska handelsmyndigheten FTC (Federal Trade Comission) och i stort sett alla amerikanska stater (samtliga utom Alabama, Georgia, South Carolina och South Dakota) har bestämt sig för att stämma den sociala mediejätten. Detta på grund av att de anklagas för att använda sin storlek och sin ekonomiska styrka för att hålla undan konkurrenter. 

Enligt Reuters är det främst två uppköp av Facebook som varit fokus för stämningen. Dessa två är köpen av Instagram och Whatsapp. Instagram köptes av Facebook 2012 till ett pris av en miljard dollar, i början av det här året var Instagram värderat till 100 miljarder dollar. Facebook skulle därmed ha gjort en av de största vinsterna hittills. 

Två år senare köpt Facebook meddelandeappen WhatsApp för 19 miljarder. Letitia James, som leder koalitionen av stater som ligger bakom stämningen, har sagt att Facebook använder sin storlek för att köpa upp konkurrerande företag innan de blir stora nog att utmana Facebook. Den senaste tiden har Facebook också arbetat allt mer för att integrera de egna tjänsterna, till exempel genom att knyta Facebook och Instagram närmare varandra och integrera meddelandehanteringen.

Facebook själva menar att det är deras finansiering som gjort att Instagram och WhatsApp blivit så pass framgångsrika och att det stämningarna försöker göra är att ge staten tillstånd att i efterhand hindra affärsöverenskommelser. De påpekar också att FTC godkände affärerna innan de genomfördes. 

Intressant nog är det här en fråga som enar både republikaner och demokrater som båda anser att både Google och Facebook bör delas upp. Vad dessa stämningar kan komma att leda till återstår att se. 

Källa