124 miljarder kronor

Facebook köper Whatsapp

Ofattbara 124 miljarder kronor är Facebook berett att betala för den populära meddelandetjänsten.

Publicerad Uppdaterad

Meddelandetjänsten Whatsapp har i dag 450 miljoner användare, av vilka 315 miljoner är aktiva per dag. Volymen meddelanden som skickas med Whatsapp är i samma storleksklass som antalet SMS som skickas i världen.

Men med prislappen gratis första året, därefter en dollar per år, kommer det att ta lång tid för Facebook att få tillbaka de 19 miljarder dollar, närmare 124 miljarder kronor, man nu lägger på att köpa företaget. Av dessa pengar är 4 miljarder dollar reda pengar, 12 miljarder dollar är i Facebookaktier, och slutligen kommer Facebook att dela ut ytterligare Facebookaktier till ett värde av 3 miljarder dollar till Whatsapps grundare och anställda.

Det är svårt att se hur Facebook tänkt räkna hem den här affären. Whatsapps grundare har lovat att appen ska vara reklamfri, och om företagets köp av Instagram är en indikation kommer man förmodligen fortsätta att låta Whatsapp sköta sig själv på det sätt man finner bäst.

Marknadsundersökningsfirman Jana har analyserat företagens användardata och konstaterar att Whatsapp är den med marginal populäraste meddelande tjänsten i bland annat  Indien, Brasilien, Mexiko, Nigeria och Sydafrika, och att Facebook Messenger är betydligt mindre populärt där, så det troliga är att det är Whatsapps användarbas man vill komma åt med köpet.

Kanske ser man också värdet på Facebookaktierna som lätt förgängliga pengar som det gäller att omsätta medan man är högt värderad?