Ett fåtal funktioner får leva vidare

Facebook lägger ned sin AI-assistent M

Facebooks textbaserade AI-assistent M, en tjänst som funnits tillgänglig för ett fåtal personer via meddelandetjänsten Facebook Messenger sedan 2015, läggs nu ned. Den 19 januari försvinner M, även om enstaka funktioner får leva vidare i Messenger.

Publicerad Uppdaterad

Två och ett halvt år efter lanseringen är det tack och adjö för Facebooks AI-assistent M. Det meddelar det sociala nätverket själva. Assistenten har fått en hel del uppmärksamhet, inte minst eftersom den artificiella intelligensen har tränats av människor. Den har däremot aldrig fått någon större spridning, utan har bara funnits tillgänglig för ett par tusen användare i Kalifornien. Men hela projektet läggs nu ned. Alla som jobbat med M kommer att få nya uppgifter på Facebook. 

Lever vidare i viss mån

Några av de färdigheter som M ståtat med kommer dock att finnas kvar i Messenger även fortsättningsvis, bland annat konceptet ”M Suggestions” som – vilket namnet med hyfsad tydlighet antyder – kommer med automatiserade förslag kring olika saker. ”Vi ville lära oss vad folk vill ha ut av en assistent, och vi lärde oss en hel del” skriver Facebook i ett uttalande, där man också påpekar att man kommer att ta insikterna med sig till nya AI-projekt på Facebook. Bot-baserade hjälpmedel av olika slag har haft det ganska motigt generellt sett. Det stora genomslag som förutspåddes för ett par år sedan uteblev helt enkelt. 

Källa