Siri Zuckerberg

Facebook lanserar personliga assistenten M

Cortana, Now och Siri får konkurrens av Facebook som nu lanserar sin egen personliga assistent M.

Publicerad Uppdaterad

Det är via meddelandetjänsten Messenger som Facebooks personliga assisten nu kommer till liv. I en Facebookpost (vad annars?) har Messengers chef David Marcus berättat lite om tjänsten.

- Idag börjar vi testa en ny tjänst vid namn M. Det är en personlig digital assistent som avslutar uppgifter åt dig och hittar information åt dig. Tjänsten drivs av artificiell intelligens som tränas och övervakas av människor.

Till en början kommer dock tjänsten inte att vara tillgänglig för alla, eller vara allt för exalterande.

- Till skillnad från andra AI-tjänster på marknaden kan M slutföra uppgifter åt dig. Den kan köpa prylar åt dig, leverera presenter till dina nära och kära, boka restaurangbesök, resor och mycket mer.

Helt enkelt låter det lite som ytterligare ett försök att få oss att handla via Facebook, något åtminstone undertecknad inte hört talas om att någon faktiskt gör hittills. 

- Det här är ett tidigt steg i resan för M som kommer skalas upp successivt. Men det är ett spännande steg mot att låta folk få saker gjort via Messenger och kunna fokusera på annat i livet.

Då vi i dagsläget enbart har David Marcus Facebookpost och ingen praktisk användningstid att gå på håller vi oss tveksamt positiva än så länge. Konkurrens på assistentmarknaden är alltid välkommet, men samtidigt känns de inledande funktionera aningen luddiga och krystade. Vad tror ni om Facebooks assistentplaner?