Facebook och Google jagar Skype

Skype är heta just nu. Enligt källor till Reuters så ska både Google och facebook just föra diskussioner om samarbeten eller möjligen uppköp av ip-telefonitjänsten.

Publicerad Uppdaterad

Skype planerar en börsnotering under andra halvan av 2011. Men enligt Reuters källor så för företaget också "strategiska diskussioner" med andra aktörer. Enligt samma källor så ska Facebook-grundaren Mark Zuckerberg vara intresserad av att köpa Skype, eller ingå i någon form av partnerskap.

Google rapporteras också föra diskussioner med Skype om gemensamma projekt.

Priset på Skype vid ett eventuellt uppköp skulle landa kring 3-4 miljarder dollar. En börsnotering skulle uppskattningsvis dra in en miljard dollar.

Så varför vill alla vara kompis med Skype just nu? Sannolikt är det en kombination av utvecklingen av smartphones och mobilnät som gjort Skype så hett just nu. Det är många som utmanar de traditionella röstsamtalen i mobilen med nya ip-baserade tjänster. Men Skype är helt klart bland de som lyckats bäst hittills. I takt med att allt fler mobiler utrustas med framåtpekande kameror anpassade för videosamtal så kommer videosamtal att bli allt viktigare. Det är Skype bra på.

Och såväl Google som Facebook fokuserar stort på mobilsidan och då är röst och videosamtal en viktig del i det erbjudandet.

För Facebooks del handlar det sannolikt mycket om att Facebook-användarna vill kunna ringa sina Facebook-vänner med såväl röst som videosamtal på ett enkelt sätt. Och att integrera Skype-funktionaliteten i Facebook skulle ordna det.

Google å sin sida har egna avancerade telefonitjänster som Google Voice och Gtalk. Ett samarbete med Skype skulle sannolikt handla om att stärka dem, både med Skypes teknik och, minst lika viktigt, den stora användarbas som Skype har.