Annons

Integritet

Facebook slutar med ansiktsigenkänning efter kritik

Facebook har bestämt sig för att stanga ner sin ansiktsigenkänningsfunktion på grund av den pågående debatten kring riskerna för den personliga integriteten.

Publicerad Uppdaterad

Facebook har meddelat att de kommer att stänga ner funktionen för automatisk ansiktsigenkänning på bilder och videos som laddas upp på plattformen. Anledningen är, enligt Jerome Presenti vice VD för artificiell intelligens på Facebook, att det pågår en diskussion kring hur den här tekniken bör regleras och användas då det finns stora risker att den kränker den personliga integriteten hos användarna. Pesenti säger att under den här osäkerheten är det bäst att stänga ner ansiktsigenkänningen. 

Men diskussionen kring integritetsproblemen med ansiktsigenkänning är inte en ny diskussion. Facebook hade bara haft igång sin funktion i en dag innan EU bestämde sig för att starta en undersökning då man vill se om företaget bröt mot EU:s lagar. Anledningen var att när Facebook införde funktionen 2011 valde de att ha den påslagen. Användarna var tvugna att gå in i sina inställningar och stänga av den själva. Något som till exempel Brad Shimmin på analysföretaget Current Analysis då menade visade på en bristande respekt för användarnas säkerhet och privatliv. Facebook uttalade sig också om att lanseringen inte hade hanterats så bra. De har tidigare också fått böter på uppemot fem miljarder dollar på grund av klagomål på användarsäkerheten.  

Nu har alltså Facebook alltså beslutat sig för att stänga av funktionen och radera all sin data som är kopplad till funktionen. Det här får resultatet att deras funktion för att läsa upp en beskrivning av bilder för personer med synskador inte längre kommer att nämna personer på bilden vid namn, i övrigt kommer funktionen att fungera som vanligt. 

Facebook säger dock att de fortfarande ser ansiktsigenkänningen som ett kraftfullt verktyg och de kan fortfarande komma att använda det i andra plattformar. 

Källa