Prispressare

Facebook sprider mobilnätverk

Opencellular är en ”trådlös access-plattform” som utvecklas av Facebook.

Publicerad Uppdaterad

Målet med Opencellular är att fler människor som inte har tillgång till Internet ska få det. Samtidigt ska lösningen vara framtagen för att pressa ner kostnaderna för att sätta upp mobilnätverk på ställen där det traditionellt sett har varit svårt att göra det. 

Systemet är skapat för att vara en helhetslösning, det vill säga att det är kommer komplett med fysisk utrustning och mjukvara som krävs för att driva det. Den ska kunna stödja olika typer av nätverk, från 2g till LTE och även kunna ge wifi och röstsamtalsmöjligheter. Lådan som innehåller tekniken är speciellt framtagen för att kunna installeras i olika typer av ogästvänliga miljöer och den kan, med hjälp av operativsystem som är byggt på öppen källkod, styras från en avlägsen fysisk plats, skriver the Verge. 

Facebooks ”korståg” har dock inte varit fritt från kontroverser. I Indien blev förbjöd regeringen företagets expansion av Free Basics-programmet på grunder av nätneutralitet. Senare har Egypten följt samma tankegång men enligt Reuters handlade det sistnämnda snarare om att Facebook vägrade låta regeringen få tillgång till nätverket. 

Källa