Bättre sent än aldrig

Fairphone 2 får Android 6.0

Fairphone 2 ska sent omsider få en systemuppdatering, till Android 6.0.

Publicerad Uppdaterad

Förutom att vara den enda telefonen som garanterat är tillverkad under rättvisa förhållanden och utan metaller från krigsherrar argumenterade Fairpfone när de lanserade sin andra telefon att det skulle vara en mobil som håller längre, så att du inte skulle behöva köpa ny mobil så ofta och därmed spara på planetens resurser. Telefonen skulle också vara modulär så att delar kunde bytas ut och uppgraderas utan att du behövde köpa en helt ny telefon.

Tyvärr är detta det område där Fairphone 2 har övertygat minst sen lanseringen. Några nya moduler har inte släppts, mobilen är byggd på plattformen Snapdragon 801 som var gammal redan vid lansering, och detsamma gällde Androidversionen, Android 5.0. Den senare har dessutom i stort sett inte uppdaterats sen telefonen släppts. I alla fall inte förrän nu.

Nu lovar alltså Fairphone att telefonen ska få Android 6.0 inom kort. Fairphone har tagit hjälp av den finska firman NE Devices för att se till att det blir gjort. Vi andra sitter förstås mestadels med Android 7.0, eller kanske rentav den första förhandsversionen av Android 8, men det är alltid något.

Den nya versionen ska ge ett användargränssnitt som lägger sig närmare standard-Android, göra mobilen säkrare och ge bättre batteritid, särskilt det sista var något vi klagade på när vi testade Fairphone 2.

Någon uppdatering till Android 7 till Fairphone 2 lär det inte bli. Chipsetet Snapdragon 801 stöds inte av systemet, även om det finns inofficiella ROM-versioner som kör Android 7.0 på äldre Androidmodeller.

Källa