https://www.mobil.se/nyheter/fairphone-lanserar-en-helt-googlefri-fairphone-3
568596
Nyheter
falskt
Användarintegritet

Fairphone lanserar en helt Googlefri Fairphone 3

Nederländska Fairphone har lanserat en ny version av sin senaste modell, som nu är helt Googlefri.

De nederländska tillverkarna Fairphone lanserade i somras den tredje upplagan av Fairphone, en telefon som ska ha minskad miljöpåverkan och vara lättare att laga. Nu har den tredje generationen kommit i en ny version som är helt avgooglad. Istället för en vanlig uppsättning av Android har den fått det franska operativsystemet /e/OS. Det är ett system som bygger på AOSP och LineageOS. /e/OS är ett operativsystem som helt och hållet lämnar Googletjänster utanför. 

/e/OS säger att de ser till att fokuserar på användarens integritet då de inte samlar in en massa data från telefonerna, vare sig från appar eller gps-spårning. 

h

När den ursprungliga Fairphone 3 lanserades kunde avancerade användare installera en androidversion baserad på öppen källkod, medan den vanligtvis kom med Android 9. Nu finns alltså ett tredje alternativ för de som vill. Även tidigare köpare av Fariphone 3 kan uppgradera till /e/OS gratis om de vill. 

Att det blev just /e/OS var på grund av en omröstning som Fairphone gjorde bland sina mest hängivna användare.  Enligt Fairphone berodde det mycket på /e/OSs datahantering. 

Fairphone 3 med /e/OS kostar 30 euro mer än den vanliga, vilket alltså innebär att priset hamnar på 480 euro.