Annons

Borttagna från Market

Falska appar gav åtkomst till mobiler

Ett antal appar från samma upphovsman har tagits bort från Android Market sedan de visat sig innehålla kod som kunde ge full åtkomst till alla delar av mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Vissa av apparna hade getts namn så att de skulle förväxlas med appar från seriösa utvecklare. Gemensamt för alla de borttagna apparna var att de innehöll kod som utnytjade en brist som finns i Android fram till och med version 2.2. Bristen gör att appen kan skaffa så kallad root-åtkomst till telefonen, vilket i sin tur ger möjlighet att installera annan skadlig kod och dessutom komma åt all information som finns lagrat i telefonen.

Enligt webbplatsen Androidpolice.com innehåll åtminstone två av apparna också en installationsfil för ytterligare en app, efter att den dolda appen installerats samlade den in uppgifter om telefonen och dess innehavare.

Användaren som publicerat apparna på Android Market hade använt sig av namnet Myournet, men nu har det kontot helt plockats bort från Market.

Mer information, inklusive en lista över apparna, finns här.

De borttagna apparna försvann från de drabbade användarnas telefoner i och med Googles ingripande, men har man laddat ner någon av de apparn kan telefonen fortfarande vara rootade och annan skadlig kod kan finnas kvar.

Om man tror att man är drabbade och inte känner sig bekväm med att rensa och installera om all mjukvara i telefonen bör man ta kvalificerad hjälp.