Trådlös laddning på riktigt

FCC godkänner första enheten för laddning på avstånd

Begreppet trådlös laddning kan diskuteras. Induktionsladdning är förvisso trådlös, men kräver ändå att enheten man vill ladda upp läggs på en platta av något slag. Men nu kan ”riktig” trådlös laddning faktiskt vara på gång, detta efter att den amerikanska myndigheten nu för första gången godkänt en dylik produkt.

Publicerad Uppdaterad

Det är den San José-baserade tillverkaren Energous som ligger bakom det system för trådlös laddning som FCC – det vill säga den amerikanska motsvarigheten till svenska Post & telestyrelsen – nu godkänt. Watt Up Mid Fiels Transmitter är namnet på produkten som dels består av själva laddaren, dels en mottagare som kopplas in i den enhet som ska laddas upp. Därefter är det bara att ladda för glatta livet, åtminstone så länge avståndet mellan laddaren och mottagaren inte överstiger 91 centimeter. Nåja, det är i alla fall en början. 

Radiofrekvenser

Det är inget större hokus pokus med teknologin, utan det handlar om att sändaren konverterar elektriciteten till radiovågor. Laddaren kan användas för att ladda flera olika enheter simultant. Och systemet ska i likhet med till exempel wifi vara helt plattformsoberoende. En laddare tillverkad av Samsung ska med andra ord kunna användas för att ladda upp Apple-produkter. När systemet kan tänkas göra debut på konsumentmarknaden är ännu oklart, men Energous planerar att visa mer av sin teknologi i samband med CES-mässan nästa vecka. 

Källa