Har tagit sig förbi App Stores kontroller

Fejkad plånboks-app i topp på App Store

Att som IOS-användare luta sig tillbaka och förlita sig på att Apple fångar upp alla skumrask-appar som försöker ta sig in i appbutiken är livsfarligt. Det bevisar en incident med en fejkad plånboks-app för virtuell valuta som nyligen tog sig in i App Store och dessutom letade sig upp i topp bland finans-appar för IOS. Vad förövarna ville åstadkomma med appen är ännu oklart.

Publicerad Uppdaterad

Det ska förvisso mycket till innan en illasinnad app tar sig in i Apples rigoröst bevakade App Store, men självfallet kan det hända. Apple är inte felfria på något sätt, och förr eller senare slinker någonting igenom. Det är också precis vad som nyligen skedde med en app som utgav sig för att vara plånboks-appen MyEtherWallet, som är avsedd för den populära kryptovalutan ETH. Hur appen tog sig förbi säkerhetskontrollerna är inte fastställt, men innan det hela uppdagades hade den lyckats ta sig in bland de tre mest nedladdade apparna i finans-kategorin, något som till stor del sannolikt får tillskrivas den senaste tidens hysteri kring kryptovalutor. 

Förnekades snabbt

Den verkliga MyEtherWallet-appen var snabbt framme på Twitter och förnekade att man skulle ha något att göra med den fejkade appen. Appen togs efterhand bort från App Store, men hann skramla ihop 3 000 nedladdningar till ett pris på motsvarande 42 kronor styck. Det är ännu oklart om tanken med fejk-appen enbart var att lura användarna på kostnaden för appen, eller om syftet var att stjäla kryptovaluta från dem som låtit sig luras. Apputvecklaren kallar sig Nam Le och har tre andra appar på App Store, varav två är spel. 

Källa