-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
-
PLUS
Flera nyheter i Samsungs mobiler med One UI 7 och Android 15 – Så funkar de
-
PLUS
Krönika: Jag spår framtiden ett år framåt genom att se ett år bakåt
Finns kvar i Playbutiken
Fejkad Whatsapp-app har laddats ned av miljontals

En fejkad version av den populära meddelande-appen Whatsapp har lyckats lura över en miljon Android-användare, som nu drabbats av annons-spam efter att ha laddat ned den.
Det är en ganska övertygande fejkversion av den Facebook-ägda meddelandetjänsten Whatsapp som nu visar sig ha lurat mängder av Android-användare. Detta då den – trots sitt namn Update WhatsApp – ser mycket övertygande ut i Playbutikens kontext (se bilden ovan). Överst i bild tronar nämligen den klassiska WhatsApp-loggan och namnet Update WhatsApp Messenger ser mer ut som en uppmaning än som ett namn på appen. Är man det minsta förströdd är det förstås lätt hänt att klicka på ”Installera”. Men appen innehåller så kallad adware, som förpestar tillvaron för användarna med annonser i överflöd. Lyckligtvis tycks appen inte göra något allvarligare intrång på enheterna.
Lever kvar i Playbutiken
Appen har märkligt nog fått leva kvar i Playbutiken, trots rapporterna. Nu har den bytt namn till Dual WhatsWeb Update. Varken utvecklaren bakom appen eller Google har hittills kommenterat uppgifterna om den fejkade appen. ”Det finns så många fejkkopior och bluff-appar. Det kommer alltid att vara en katt- och råttalek mellan de goda och de onda” konstaterar Mike Murray, expert på den mobila säkerhetsfirman Lookout i en kommentar till sajten Motherboard. En fejkad Facebook Messenger app blev till exempel nedladdad över 10 miljoner gånger.