Mobil på CES 2013

Fem trender från CES 2013

Även om CES inte har huvudfokus på just mobil teknik är det ändå tydligt vad vi kan vänta oss av branschen under 2013. Vi har tittat närmare på fem tydliga trender från mässan.

Publicerad Uppdaterad

Världens största hemelektronikmässa, Consumer Electronics Show, har ett brett fokus på all tänkbar hemelektronik. Till skillnad från Mobile World Congress är alltså inte mobiler och surfplattor huvudfokus, men det finns en hel del fingervisningar om vad vi kan vänta oss under året. Vi fanns på plats i Las Vegas och hittade fem tydliga trender som vi kommer att se mycket av under 2013.

1080P

Sony Xperia Z och ZTE Grand S fanns på plats under mässan och visade vad alla flaggskeppsmobiler med någon form av självrespekt kommer att vara utrustade med under året. Båda kör nämligen en femtumsskärm med upplösningen 1920x1080 pixlar, det vill säga Full HD-upplösning eller 1080p som det heter med lite mer tekniska termer. Redan i höstas släppte HTC en liknande modell och allt pekar på att Samsungs uppföljare till Galaxy S3, som visas upp senare i år, kommer att vara begåvad med samma upplösning.

Systemprocessorer är hett

Det pratas givetvis mycket om specifikationer när det kommer till nya telefoner, men en tydlig trend är att det mer och mer pratas om systemchip och vilka som står bakom dessa. Intel presenterade nästa generation av deras mobila chip, Nvidia stoltserade med Tegra 4  Samsung smygvisade Exynos 5 Octa och Qualcomm lanserade fyra nya serier av sitt populära Snapdragon-Chip. Istället för att snöa in sig på enskilda specifikationer lutar det mer åt att vi kommer prata mer om vilket systemchip våra mobila enheter drivs av under året.

Bluetooth

Blåtand är hett igen. Utöver en ovanligt stor mängd trådlösa högtalare med Bluetooth börjar det verkligen synas att Bluetooth 4.0 och dess strömsnåla egenskaper är på stark frammarsch. Allsköns träningsprylar, från pulsband till stegräknare  ska numera synka direkt med telefonen och det fanns massvis av olika tillbehör och sensorer som använde sig av tekniken.

Alla är arga på Apple

Eller kanske inte så mycket arga som mer uppgivna och besvikna. För det spelade egentligen ingen roll vilken tillbehörstillverkare vi pratade med eller vad det var för produkter de hade att bjuda på, alla var arga och besvikna på Apple. Anledningen är att alla jobbar hårt med att bygga in NFC-stöd i det mesta för att olika enheter enkelt ska kunna paras med mobilen, men att avsaknaden av NFC i Iphone 5 gör att de helt enkelt inte riktigt vågar trycka på den nya funktionen på grund av Apples starka ställning i mobilbranschen.

Crowdfunding

Kickstarter, Fundedbyme och Indiegogo var närvarande överallt på mässan. En hel del företag vi pratade med hade inga färdiga produkter till försäljning, utan hänvisade istället till deras doneringssida på respektive entreprenörssajt. Medan det visserligen gör att vi hittade många väldigt intressanta prylar på mässan gör det också att många av dem riskerar att aldrig förverkligas då stödet från privata investerare kan bli allt för lågt.