https://www.mobil.se/nyheter/film-visar-hur-microsofts-androidmobil-med-dubbla-skarmar-ska-funka
568150
Nyheter
Hel eller delad skärm för att få mera gjort

Film visar hur Microsofts Androidmobil med dubbla skärmar ska funka

● BILDSPEL
När Microsoft nu släppt en första version av mjukvaran till Surface Duo får vi en tydligare bild av hur de två skärmarna kan användas.

Vi har tidigare rapporterat om att Microsoft har släppt sitt utvecklarkit för Surface Duo, bolagets kommande Android-telefon med dubbla skärmar. Telefonen presenterades i höstas, men kommer ut först under slutet av 2020. Under tiden ska utvecklare kunna anpassa sina appar, men att Microsoft släppt sin utvecklarmiljö för enheten gör även att vi kan få en tydligare bild av vad de dubbla skärmarna ska tillföra.

Det handlar fortfarande om mjukvara som är under utveckling, vilket gör att mycket fortfarande kan förändras innan Surface Duo släpps i butiker. Grunden är i alla fall Microsofts befintliga hemskärmsapp för Android och när man sveper åt sidan för att se det händelseflöde som den visar så syns det på ena skärmen medan hemskärmen fortfarande visas på den andra skärmen. Det visar Zac Browden på sajten Windowscentral, som testat detta i Microsofts emulator. Du kan själv se detta i filmen nedan. 

Appar sida vid sida eller i båda skärmarna

Appar kan du köra sida vid sida, så att du till exempel kan ha webbläsaren i ena skärmen och Youtube i den andra. Du kan flytta appar från en skärm till den andra genom att svepa och förutsatt att appen stödjer det så kan du få en enskild app att täcka båda skärmarna för att dra nytta av hela skärmytan. Det gör du genom att svepa och släppa appen i kanten, mellan de två skärmarna. Microsofts eget Outlook är en app som stödjer det och då syns listan med meddelanden till vänster och enskilda meddelanden du valt till höger. Med dubbla skärmar får vi även se hur man kan till exempel klicka på en länk i e-postprogrammet och fortfarande ha både e-postprogram och den webbläsare som då öppnas aktiva sida vid sida. 

I telefonens inställningsmeny finns en särskild avdelning för Microsoftspecifika inställningar och anpassningsmöjligheter, men där möts man bara av texten “Coming soon”, så den delen är inte helt utvecklad ännu. Det här handlar som sagt om en tidig version av mjukvaran, så det kan hända att en hel del saker både förändras och utvecklas innan enheten är helt klar. Nu baseras i alla fall mjukvaran på Android 10 och du styr mycket av systemet med svepgester, som vi varit inne på.

Tangentbordet är en anpassad version av Swiftkey som visas på en av skärmarna. Du har en appväljare så att du i en av skärmarna kan bläddra mellan aktiva appar, precis som i vilken Android som helst och du kan från hemskärmen svepa upp för att se alla tillgängliga appar på enheten. I låsskärmen så visas tiden i ena skärmen och appnotiser i den andra.