Aktivitetsmätare

Lanserad: Nya Fitbit Charge 5 får funktioner från Fitbits klockor

Fitbit överger inte aktivitetsmätarna till förmån för klockorna, och den nya Charge 5 har fått en hel del av funktionerna från klockan Fitbit Sense.

Publicerad Uppdaterad

Man kan tro att smartklockorna helt ersatt aktivitetsmätarna, men det gäller i alla fall inte Fitbits användare. Enligt deras egna undersökning är 64 procent av de tillfrågade världen över intresserade av en smartklocka och bara något färre, 58 procent, av ett aktivitetsarmband. Enligt Fitbit är förhållandet ungefär detsamma i Sverige.

Fitbits flaggskepp när det kommer till aktivitetsmätare är Charge-familjen med 40 miljoner sålda enheter, och en av tre aktiva Fitbit-användare har någon av Charge-modellerna. När dessutom Fitbits moderbolag Google av allt att döma vill styra om Fitbit till att använda Wear OS i sina klockor i stället för Fitbit OS är det logiskt att höstens produktnyhet från Fitbit är aktivitetsmätaren Charge 5.

Nyheterna jämfört med föregångaren är många. Designen är annorlunda och 10 procent tunnare. Armbandet styrs helt av pekskärm nu, och mest iögonfallande är förstås att den har fått färgskärm. Oledskärmen ska vara 2 gånger ljusstarkare än föregångarens och därmed lättare att läsa i solsken. Batteritiden ska trots det ligga kvar på drygt 7 dagar per laddning. Är du beredd att offra lite batteritid har skärmen även ett alltid på-läge.

Men de främsta nyheterna finns på sensorsidan. Utöver de funktioner som redan finns i föregångaren, det vill säga stegräkning, pulsmätning, barometer, sömnmätning och mätning av syresättningen av blodet har Charge 5 fått ärva ett par funktioner från klockan Sense: hudtemperaturmätning, EKG och stressmätning.

EKG-mätningen kan detektera hjärtflimmer och sker genom att man håller fingrarna mot aktivitetsmätarens sidor. Stressmätningen använder sig av bland annat hjärtrytm och hudfuktighet för att bedöma din stressnivå.

Med aktivitetsmätaren följer sex månaders abonnemang på Fitbit Premium. Till de funktioner som är unika för Premium hör en slags mätning av dagsformen, kallad Readiness Score. Denna baseras på hur hårt du har tränat innan och hur mycket du sovit, och ger dig rekommendationer för om det är en bra dag för träning eller återhämtning. De som är bekanta med Garmins funktion Body Battery känner förmodligen igen denna funktion.

För träning har Fitbit slutit avtal med Les Mills om 25 träningspass som ingår med Fitbit Premium och för återhämtning har man på motsvarande sätt 30 meditationer från tjänsten Calm.

Du kan även få notifieringar till handleden med Fitbit Charge 5, men inte svara på dem, samt göra betalningar med Fitbit Pay. Det medföljande armbandet är i gummi men Fitbit har som vanligt försäljning av alternativa armband i diverse material.

Fitbit Charge 5 börjar säljas i slutet av september och har ett rekommenderat pris på 1800 kronor.