https://www.mobil.se/nyheter/fitbit-lovar-flera-smarta-klockor-under-2018
564884
Nyheter
Ionic får många uppföljare

Fitbit lovar flera smarta klockor under 2018

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Fitbit%20Ionic%205.png?itok=oUQlDw0u', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Fitbit%20Ionic%205.png?itok=X9Lt85Mq', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Fitbit%20Ionic%205.png', w: 2000, h: 1107, title: ' ' },]
Fitbit är kanske mest kända för sina fitness-armband. Men för en tid sedan släppte man sin första riktiga smartklocka, Ionic. Och tydligen gav det mersmak, för nu utlovar Fitbit ”en hel familj” smarta klockor under 2018.

Man kan förstås tvista kring huruvida Ionic var Fitbits första smartklocka eller inte. Det beror ju lite på hur man definierar en smartklocka. Men frågar man dem själva, så var det med Ionic man för första gången tog sig an segmentet. Och nu står det klart att det kommer att bli fler smartklockor från Fitbit. Detta efter att man i samband med sin kvartalsrapport låtit meddela att man tänker släppa ”en hel familj” smarta klockor under 2018. Fitbit har inte bjudit på några detaljer kring de kommande enheterna, men säger att man siktar på att ta fram enheter med ett bredare tilltal. Exakt vad det innebär kan man förstås bara spekulera i, men det är inte långsökt att tänka sig aningen lägre priser. Att Ionic kostar 3 490 kronor gör den måhända inte direkt dyr, men ska man konkurrera med framför allt Apple Watch, så får man nog finna sig i att sänka priset en smula. 

Har inget val

Nu är det förstås inte en plötslig fäbless för smartwatch-enheter som ligger till grund för Fitbits planer, utan snarare en radikalt förändrad marknad. Fitbits klassiska segment med fitness-armband för en tynande tillvaro, i princip helt och hållet till följd av smartklockornas intåg. Och att blunda för den utvecklingen vore förstås det dummaste man kan göra. Fitbit har även haft en ansträngd ekonomi på senare tid och sålde under 2017 hela 32 procent färre enheter än man gjorde 2016. Som jämförelse kan man titta på Apples framgångar med Apple Watch, som i sin senaste version sålde dubbelt så mycket som föregångaren under julhelgen 2017. Nu återstår det att se hur stor Fitbits smartklocke-familj blir och vilka olika typer av klockor det kan tänkas handla om. 

Relaterade artiklar