Utan Wear OS

Fitbit Sense 2, Versa 4, Inspire 3 – Nya klockor och armband lanserade

När Fitbit lanserar två nya klockor och ett aktivitetsarmband är det avsaknaden av Wear OS vi reagerar på främst.

Publicerad Uppdaterad

Fitbit har haft samma ägare som Google i mer än ett år nu, men integrationen mellan bolagen verkar gå långsamt. När Google lanserade Wear OS 3 förra året meddelade Fitbit att deras klockor i framtiden självklart skulle använda systemet. Men de två klockor som släpps idag kör fortfarande Fitbits eget system.

En orsak är säkert batteritiden. Bägge klockorna lovar 6 dagars batteritid, något man bara kan drömma om med Wear OS. Det rör sig om Fitbit Versa 4 och Sense 2. Som namnen antyder är det rätt varsamma uppdateringar av de befintliga modellerna.

Fitbit Sense 2 har fått ny design med lägre tyngdpunkt som ska göra den skönare på armen. Den har blivit 10 procent tunnare och 15 procent lättare. Den har även fått ett par nya hälsosensorer, som mäter stressrespons och tecken på hjärtflimmer kontinuerligt, i stället för att du aktivt måste välja att göra en mätning som du gör med Fitbit Sense. Det här innebär också att funktionen som kan varna för förmaksflimmer och skicka notifiering nu är tillgänglig i Sverige efter att ha godkänts av europeiska hälsomyndigheter.

Som tidigare mäter den även steg, puls, sömn, hjärtvariation med mera, och den har mikrofon som dels kan ta emot röstkommandon via Google Assistant, dels detektera snarkningar. Systemet är som sagt fortfarande Fitbit OS, med ett fåtal tredjepartsappar som du kan installera, men klockan ska ha fått ett nytt användargränssnitt baserat på tiles som du väljer bland. Priset är 3200 kr vid säljstart i slutet av september.

Den billigare Versa 4 saknar främst de mer avancerade hälsomätarna från Sense 2, men mäter fortfarande steg, puls, syresättning av blodet, sömn med mera. Liksom Sense 2 har den ny design med lägre tyngdpunkt, och knappen, som återkommit efter att ha varit borta på Versa 3, är högre placerade för lättare åtkomst. Klockan har inbyggd gps och mikrofon som kan användas till Google assistant och att ta samtal via Bluetooth. Även den börjar säljas i slutet av september, då med ett pris på cirka 2500 kr.

Google-integrationen är som sagt fortfarande svag, men man passar på att meddela att man kommer att introducera Googles betaltjänst Wallet och steg för steg-navigering med Google Maps i sina klockor. Det är oklart om det bara gäller de nya klockorna eller är en systemuppdatering som även kommer till äldre modeller, men det är i vilket fall en funktion som inte finns vid säljstart. Fitbit har redan sin betaltjänst Fitbit Pay med hygglig bredd i stödet för svenska banker och det är inte heller klart om den tjänsten kommer att finnas kvar parallellt.

Fitbit visade också upp en ny version av sitt enklare aktivitetsarmband Inspire. Inspire 3 har fått helt ny design och är tunnare och nu med färgskärm. Den mäter bland annat steg, puls, sömn och syresättning av blodet, och den har en batteritid på 10 dagar. Priset är 1000 kronor vid säljstart i mitten av september.