Hoppsan

Fitness-appen Strava avslöjar amerikanska militärbaser

Att dela med sig av till synes harmlös data kan få förödande konsekvenser. Det menar en konflikt- och säkerhetsanalytiker, som uppmärksammat att fitness-appen Strava med stor precision lyckats avslöja amerikanska militärbaser i utlandet.

Publicerad Uppdaterad

Man ska vara försiktig med vilken typ av information man delar med sig av. Och det gäller att man är kreativ, för det som vid en första anblick kan tyckas vara helt harmlösa uppgifter kan i fel händer få stora konsekvenser. I ett fall som nu fått en del uppmärksamhet är det fitness-appen Strava som lyckats avslöja amerikanska militärbaser. Det är Nathan Ruser, som är analytiker vid institutet United Conflict Analysts, som gjort upptäckten. 
Appen Strava kan beskrivas som en kombination av ett socialt nätverk och en fitness-app, detta då användare delar med sig till varandra av data om sin träning. All information sugs dessutom upp av appen och kan ge en rätt läcker bild av var i världen det för tillfället pågår mycket fysisk aktivitet, detta genom ett slags värmekarta baserad på big data som man crowdsourcat från användarna. Att många inom den amerikanska militären – som både patrullerar och tränar ihärdigt vid sina baser – använder Strava är således inte helt klockrent. 

Lätt att identifiera

Militärbaserna är med hjälp av appens värmekarta nämligen oerhört lätta att hitta. Enligt Ruser kan man till exempel tydligt se var amerikanska militärbaser i till exempel Syrien finns, med utgångspunkt från tränings- och patrulleringsrutterna som appen avslöjat. Zoomar man in i bilden kan man dessutom snabbt skapa sig en ännu mer noggrann bild av hur militärbasen är uppbyggd och var dess gränser går. ”Många kommer att få sitta på föreläsningar om det här idag” konstaterar Ruser efter sin upptäckt. 

Källa