Flash når vägs ände

Flash har fått ett dödsdatum – efter 24 år på webben

Efter 24 år kommer Adobes kritiserade Flash att förpassas till historien.

Publicerad Uppdaterad

1996 var det inte mycket liv och rörelse på webben, men det var då som Macromedia lanserade Flash som erbjöd möjligheter att spela upp interaktiv grafik och ljud på hemsidor. 2005 köptes företaget upp av Adobe.

De senaste åren har varit tuffa för tekniken som inte enbart får mycket kritik för bristande säkerhet utan också mycket konkurrens från andra och modernare alternativ. Därför meddelande Adobe 2017 att Flash skulle komma att läggas ner under 2020 och nu har de kommit med ett specifikt datum - 31 december 2020 förpassas tekniken till historien. Befintliga installationer kommer fortfarande att fungera efter det datumet, men det kommer inte att släppas några fler säkerhetsuppdateringar och insticksmodulen kommer inte att finnas tillgänglig på företagets hemsida. Adobe själva uppmanar alla användare att överge tekniken samt att utvecklare av webbläsare med inbyggt Flash-stöd ska plocka bort det.

I mobilvärlden har Flash haft det motigt och när Iphone släpptes saknades stöd för Flash, något som vi på Mobil anmärkte på i vårt test. Vid den tidpunkten hade till exempel Nokia stöd för Flash i sina telefoner och även om användbarheten var begränsad i mobiler så var det ett sätt att verkligen kunna ta del av allt innehåll på webben, även i mobilen. Det eftersom Flash användes relativt flitigt.

Källa