Tecknas online – stora prisskillnader

Fler erbjuder nu esim för Iphone – alternativen för resan jämförda

Billigare och smidigare är tanken.

Publicerad Uppdaterad

På resa kan mobildata vara väldigt dyrt, i alla fall utanför EU. Samtidigt är mobildata just på resan ett värdefullt sätt att hålla sig uppdaterad, kanske söka information, se på kartor och hitta rätt i det främmande landet. Alternativet till att använda roaming är ofta att skaffa ett lokalt kontantkort. Med esim så slipper du det fysiska kortet och kan istället teckna dig för ett abonnemang online och ladda ner direkt till telefonen.

Redan testat

Tidigare i år förhandstestade vi på Mobil en sådan lösning och nu har Knowroaming lanserat sitt abonnemang officiellt. Tjänsten är tillgänglig i Europa och USA och ger användare en viss datamängd som sedan ska förbrukas under 30 dagar, lämpligt för semesterresan alltså. Om man vill kan man fylla på med mer data.

Påtagliga prisskillnader

De telefoner som stödjer esim är Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR. Google Pixel 3 och Pixel 3 XL har också stöd, men de telefonerna har inte sålts officiellt i Sverige ännu. Ser vi närmare på priserna så kostar 1 GB i USA 10 dollar och 5 GB kostar 40 dollar. Priserna är desamma för användning i EU, men givet den fria EU-roamingen är ju USA ett mer intressant exempel. Knowroaming är dock inte ensamma om att erbjuda esim och allt fler aktörer dyker upp. Jämför vi priser så ser vi att Flexiroam är dyrare och tar 15 dollar för 1 GB och att konkurrenten Gigsky även de är dyrare med en prislapp på 20 dollar för samma datamängd. Ubigi erbjuder 3 GB för 29 dollar eller 30 dollar för 1 GB över hela den amerikanska kontinenten.

Egna operatören ett alternativ

Värt att tänka på innan man slår till är så klart även vad din ordinarie operatör tar för roaming i landet i fråga. Hos Telia finns till exempel erbjudandet Semestervecka med 1 GB i till exempel USA för 299 kronor. Tele2 har 1 GB i USA för 199 kronor och 2 GB för bara något mer, 239 kronor. Både Telenor och Tre har dessutom erbjudanden där du kan surfa med din befintliga datapott i USA precis som hemma, förutsatt att ditt abonnemang stödjer det erbjudandet.

Vilket val som är bäst för dig beror alltså framförallt på vilken operatör och abonnemang du har, eftersom det styr vilka erbjudanden du har tillgång till för roaming i utlandet. Har du inga förmånliga surfalternativ på resan kan ett lokalt kontantkort fortfarande vara det bästa valet men då är det bra att säkerställa att din telefon inte är operatörslåst.