Inför Internet of everything – For Real

Fler offentliga aktörer intresserade av IOE

Bild: Rasmus G Höglund

Offentliga aktörer har insett möjligheterna med Internet of everything, IOE, även kallat sakernas Internet.

Publicerad Uppdaterad

De som ansvarar för samhällets infrastruktur har insett möjligheterna i de nya tekniska lösningarna inom kommunikation och IT. Det säger Jenny Gustavsson, marknadschef på Infracontrol, i samband med Mobil Business intervjuserie inför halvdagsseminariet Internet of Everything – For Real, som går av stapeln den 18 juni i Stockholm.

– Dessutom ser vi en ökad ambitionsnivå från offentliga beställare att erbjuda bättre service till invånarna i form av tjänster och appar av olika slag, säger hon.

Jenny Gustavsson, marknadschef på Infracontrol

Något som enligt Jenny Gustavsson driver efterfrågan på den typ av tjänst som Infracontrol levererar är att allt fler väljer att bo i tätbebyggda områden, vilket ställer höga krav på infrastruktur för bland annat transporter, arbete, omsorg och fritid.  

– Det installeras mängder av teknik i dagens samhälle. Syftet är att underlätta vår vardag, men det är komplicerat att ta hand om alla dessa funktioner, så resultatet kan ibland bli det motsatta. Därför finns ett stort behov av en universell tjänst, dit alla typer av tekniska system kan anslutas och alla typer av kommunikation kan användas, säger hon och hänvisar till den egna tjänsten Infracontrol Online, som används av en rad kommuner i Sverige och även av tre kommuner i Portugal.

Standardisering nästa steg
Flera har insett vilka möjligheter sakernas Internet medför men en hel del utmaningar kvarstår för att ännu fler prylar ska kopplas upp.

– Från vårt perspektiv saknas en standardisering av både enheter och kommunikation. Det är för många olika tekniska lösningar idag vilket är ett stort problem för beställarna ur drift- och underhållsperspektiv. Alla grejer ska ju tas om hand. Ett exempel är när en kommun köper in sensorer till 500 papperskorgar för massor av pengar. Om några år behöver alla dessa bytas ut eftersom tekniska prylar snabbt blir gamla, säger Gustavsson.

Infracontrol erbjuder it-lösningar för styrning, övervakning och informationshantering.

På Internet of Everything – For Real presenteras konkreta case med bevisade resultat inom IOE-området. Eventet anordnas av Mobil Business och Mobil.