Utvecklare gör fascinerande upptäckt

Flera Sonymobiler har dolt och inaktiverat 120 Hz-läge

Det kom redan 2017 uppgifter om att Sonys flaggskeppstelefon Xperia XZ Premium hade ett inaktiverat läge med en skärmuppdateringsfrekvens på hela 120 Hz. Och nu har en utvecklare hittat samma dolda och inaktiverade läge på en rad nya Sonytelefoner. Vad som föranlett att läget är inaktiverat är fortfarande en gåta.

Publicerad Uppdaterad

Sonys Xperia XZ Premium gjorde en hel del väsen av sig när den släpptes, primärt till följd av att den hade en 4K-skärm med HDR-stöd. Och efterhand dök det upp uppgifter om att det dessutom fanns ett inaktiverat läge med en bilduppdateringsfrekvens på hela 120 Hz, det vill säga samma höga frekvens som den pinfärska gamingfokuserade Razer Phone har. Att aktivera läget på XZ Premium visade sig dock vara ganska svårt och krävde avancerade tekniska kunskaper. Dessutom kom motsägelsefulla rapporter från olika håll, då vissa utvecklare hävdar att det det inte handlar om något riktigt 120 Hz-läge och att modifieringen som öppnar upp det inte ger någon skillnad, medan andra menade att skillnaden var uppenbar. Det är förstås också mycket svårt att avgöra vem som har rätt. 

Finns på fler enheter

En sak som dock står helt klart är att Sony av någon anledning valt att inaktivera läget, även om anledningen till det hela är en gåta. Och nu kommer dessutom uppgifter från en utvecklare på forumet XDA Developers som har upptäckt att 120 Hz-läget finns på flera av Sonys enheter. Även på dessa ska det vara inaktiverat och dolt. Xperia X, X Performance, XZ, XZ1, XZ1 Compact, XA2 och XA2 Ultra är de enheter som hittills bekräftats i sammanhanget. Därmed är det bara Xperia X Compact av alla nyare telefoner från Sony som saknar läget. Den lösning för att låsa upp 120 Hz-läget som tagits fram för XZ Premium fungerar dessvärre inte med de övriga enheterna. 

Källa