Minskad orderingång en larmklocka

Flera tecken på svag Iphone XR-försäljning – prognoser skrivs ned

Nej, det verkar inte gå riktigt så bra för de nya Iphone-modellerna som vare sig Apple eller analytikerna hade förväntat sig. Nu skriver analytikern Ming-Chi Kuo ned sin prognos för Iphone XR rejält.

Publicerad Uppdaterad

Det har funnits en hel del tecken på att Iphone-försäljningen inte går som den ska. Vad gäller den senaste enheten Iphone XR så valde Apple nyligen att inte öka produktionstakten, och nu kommer dessutom uppgifter om en minskad orderingång från flera av den amerikanska it-jättens leverantörer.

Senast i raden är Lumentum, som levererar komponenter till ansiktsidentifieringssystemet Face ID, som finns i Apples nyare mobila enheter. Lumentum har skrivit ned sin intäktsprognos efter att ”en stor kund” minskat sina ordrar kraftigt. Man nämner förvisso inte Apple specifikt, men beskedet har tolkats av marknaden som att det handlar om Iphone, vilket gjort att Apple-aktien också dykt. Lumentum är dessutom inte ensamma. Flera andra Apple-everantörer har vittnat om en minskad orderingång från en stor kund, dock utan att nämna vilken kund det handlar om. 

Kuo sänker prognosen drastiskt

Apple-analytikern Ming-Chi Kuo sänker nu dessutom sin prognos på hur många XR-enheter Apple kommer att sälja under de första 12 månader som telefonen finns på marknaden. Och det handlar om en rejäl sänkning från tidigare 100 miljoner enheter till 70 miljoner exemplar. Kuo uppger även att handelskriget med Kina bidragit till sänkningen, liksom den tuffa konkurrensen från Android-telefoner som Huaweis nya Mate 20-serie. Det bör påpekas att prognoser och uppgifter har en tendens att skifta som fjällvädret, och med tanke på att Apple nu slutat rapportera försäljningssiffror så är det svårt att avgöra vad som faktiskt har någon förankring i verkligheten. Iphone XS och XS Max har dessutom sett ut att gå aningen bättre än väntat, vilket i någon mån kan kompensera för sämre XR-siffror. 

Källa