Uppförsbacke för 5G

Försenat: Svenska utbyggnaden av 5G tar längre tid än beräknat

Halvledarbrist och transportproblem gör att utbyggnaden går långsamt.

Publicerad Uppdaterad

Utbyggnaden av det svenska 5G-nätet rullar vidare, men inte så snabbt som många förväntade sig när svenska operatörer betalade 2,3 miljarder kronor när 5G-frekvenserna auktionerades ut. Halvledarbrist och transportproblem uppges vara två av anledningarna, men också förseningen och de olika turerna kring själva auktionen ska ha gett konsekvenser.

Enligt Tre täcker deras 5G-nät idag sju städer och 16 procent av befolkningen.

– Vi har kommit längst i Göteborg, där vi lanserade i somras, och nu bygger vi för fullt i Malmö och Stockholm. Förhoppningen är att ha god täckning i våra tre största städer under våren, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre till SvD. Han säger även att komponentbrist till viss del försenat utbyggnaden.

Telia säger att deras nät täcker 25 städer utan att nämna hur många procent av befolkningen, men säger att målet är att nå 90 procent i slutet av 2023. Tele2 säger att man arbetar med att testa och konfigurera den nya utrustningen, men att man redan nu kan använda 5G i cirka 30 städer, orter och samhällen, och räknar med att kunna nå 90 procent under 2023.

Björn Lindberg som är nätexpert på Tele2 kommenterar även han förseningen av den svenska 5G-utbyggnaden.
– Det beror främst på den osäkerhet som den uppskjutna auktionen medförde. Sen har pandemin fört med sig globala utmaningar gällande logistik och komponenter, säger han till SvD.

Ericsson vill inte medverka i en intervju med SvD men meddelar i ett skriftligt uttalande att de ”I likhet med många andra företag upplevde vissa störningar i leveranskedjan sent i tredje kvartalet, relaterat till vissa halvledare och logistik.”

Källa