Mellanklasslur med 4G

Första intryck: Sony Xperia SP

Xperia SP må ha en hd-skärm med Sonys bildförbättringsprocessor Mobile Bravia Engine 2. Men skärmens betraktelsevinkel är usel.
På baksidan av Sony Xperia SP finns ett löstagbart plastskal.
Appen Smart Connect påminner om Tasker, och låter dig sätta upp ett gäng regler för hur telefonen ska bete sig i olika situationer.
Längst ner på telefonen finns ett genomskinligt stycke i plats med ledlampor. Lamporna kan sedan växla färg beroende på färgtonen i bilden på skärmen.
Sony Xperia SP är en mellanklasslur med LTE och en 4,6-tumsskärm (hd-upplösning)
Längs sidorna på telefonen löper en stomme av aluminium. Här ser vi också enhetens volymknappar, startknappen samt en dedikerad kameraknapp.

Sony Xperia SP är riktigt trevlig mellanklasslur med 4G och hd-skärm. Men den saknar det där lilla extra som gör storebror Xperia Z exceptionell.

Publicerad Uppdaterad

Xperia SP är den senaste medlemmen i Sonys växande Xperia-familj. Telefonen presenterades i mitten av mars, och beskrevs då av Sony som en "designkännares smartphone".

Designkännare eller ej, Xperia SP är en ovanligt snygg och väldesignad Androidlur. Det första som slog mig när jag plockade upp luren ur dess kartong var hur pass rejäl telefonens konstruktion känns. Detta beror först och främst på en stomme av aluminium som löper hela vägen runt telefonens kortsidor. Men det finns en baksida också. Även om telefonen känns kompakt - mycket tack vare aluminiumramen - är den också förhållandevis tung i handen med sina 155 gram. Detta kan jämföras med Google-telefonen Nexus 4, som är ungefär lika stor men väger 139 gram. 

Telefonens baksida täcks av ett löstagbart plaststycke. Baksidans rundade form gör telefonen behaglig att hålla i, och den ligger bra i min kupade hand. Kanterna på lurens aluminiumramen kan upplevas som lite vassa, men det är inget jag störs nämnvärt av. Innanför baksstycket hittar du plats för mikroSD-kort och sim-kort. Lurens batteri är dock inte utbytbart.

Längst ner på telefonens kortsida finns ett stycke i plast eller något annat slags liknande material. Här sitter ett gäng led-lampor, som bland annat kan härma den dominerande färgtonen i bilder du tittar på i telefonen. Du kan också ställa in telefonen så att led-lamporna blinkar illavarslande rött när den där kompisen du är skyldig pengar ringer.

Dålig betraktelsevinkel

Framsidan på Sony Xperia SP utgörs av en 4,6-tum reptålig TFT-skärm. Xperia SP är - precis som den lyxigare Sony Xperia Z och Sony Xperia V - försedd med bildförbättringsmotorn Bravia 2, som enligt Sony ska ge “knivskarpa bilder och överlägsen skärpa”. Och visst är skärmen riktigt trevlig med bra svärta och färgåtergivning. Men betraktelsevinkeln är bland de sämsta jag har sett i den här prisklassen (rekommenderat pris 3 995 kronor). Det räcker med att titta på Xperia SP lite från sidan för att skärmen ska tappa skärpa och färgerna bli matta..

Sony Xperia SP körs med Android 4.1 Jelly Bean. Sony har, till skillnad från exempelvis konkurrenten Samsung, ett ganska nedtonat gränssnitt som man har valt att lägga på toppen av Android. Överlag känns systemet relativt flinkt, men vid några tillfällen märker jag av lagg när jag växlar mellan hemskärmar och appar i appmeny. Ibland märker man av att det tar ett ögonblick för telefonen att läsa in innehåll i mappar och widgets om du klickar på hemknappen när du har en eller flera appar öppna samtidigt. Det stör mig inte särskilt mycket, men visar på telefonens begränsningar när det gäller prestanda med en dubbelkärnig MSM8960T Snapdragon-processor (1.7Ghz) 1 GB i arbetsminne. 

Påminner om Tasker

Sony Xperia SP har en del intressanta appar som följer med från köp. Här hittar du bland annat Sonys musiktjänst Music Unlimited, Moviestudio och Play Now. Ännu mer intressant är dock appen Billäge (som visar ett avskalat gränssnitt anspassat för när du sitter i bilen) och Smart Connect, vilket är en slags enklare variant av populära appen Tasker. Med Smart Connect kan du exempelvis sätta upp regler för att telefonen automatiskt ska slå på Spotify när du ansluter ett par hörlurar till enheten, eller att wifi alltid ska stängas av under en särskild tid på dygnet.  Smart Connect har inte samma komplexitet som Tasker, men jag måste ända säga att jag gillar appen och att den faktiskt känns rätt praktisk.

Telefonen har stöd för 4G/LTE, och det är trevligt att se att även billigare Androidlurar börjar få stöd för surf i de högre hastigheterna.  Det känns dock som att Sony har gjort ordentligt avkall på egenskaper som andra Xperia-modeller gjort sig kända för, vattentåligheten och bra kamerasensor.

Inte vattentålig

Att ha en vatten- och dammtålig telefon kan vara en riktig livräddare för någon som är lika klumpig som jag. Med Sony Xperia V och Sony Xperia Z har Sony visat att det går alldeles utmärkt att sammanföra just tålighet med riktigt snygg design. Tyvärr verkar inte en billigare prislapp gå att föra in i ekvationen. Det är synd. Hade Xperia SP haft samma IP-klassningar som storebrorsorna hade vi förmodligen haft en ny mellanklass-kung här.

Det samma gäller telefonens kamera. Sony Xperia Z imponerade stort på mig med sin 13-megapixelskamera med Exmor RS-sensor. Vi hittar samma bildsensor (Exmor RS) hos  Xperia SP, men här är kameran “endast” på 8 megapixel.  Kamerans autofokus känns dock ganska trög, och bilderna förlorar mycket skärpa och detaljrikedom när du exempelvis fotar inomhus eller på krogen.

Med det sagt är Sony Xperia SP fortfarande en riktigt trevlig mellanklass-lur. Vi kommer inom kort publicera ett längre test av telefonen där vi bland annat tittar på batteritid samt testar prestandan utförligare.

Är det något särskilt du vill att vi testa med Xperia SP? Lämna gärna en kommentar!

Typ: Smartphone med Android

Mått: 130.6 x 67.1 x 10 mm

Vikt: 155 gram

Operativsystem: Android 4.1

Batteritid, tal: Upp till 19 timmar

Standbytid: Upp till 734 timmar

Processor: Dubbelkärnig, MSM8960T Snapdragon, 1.7 GHz Krait

Lagringsminne: 8 GB internt (5.8 GB tillgängligt för användarna) samt plats för minneskort (micro-sd)

Arbetsminne: 1 GB RAM

Maximal datahastighet: Turbo-3G upp till 21,1 Mbit/s nedladdning, 5,76 Mbit/s uppladdning, 4G/LTE Cat 3 upp till 100 Mbit/s, 50 Mbit/s

Bluetooth: Ja, 4.0 med stereo (A2DP)

Röststyrning: Ja, via appen Röststyrning

Skärm: 4,6 tums TFT-skärm med 1280 x 720 pixel

Appar: Anteckningar, Social Life, Track ID, Play Now, Music Unlimited, Movie Studio, Smart Connect, Billäge, Uppdateringscenter

Kamera: 8 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning i upp till 1920 x 1080 pixel med fotolampa och kontinuerlig autofokus.

GPS: Ja, samt apparna Navigation och Billäge.

Rekommenderat pris: 3 995 kr