https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/forsta-intrycket-lg-v50-5g-mobil-med-dubbla-skarmar
566635
Första intryck
MWC 2019

Första intrycket: LG V50 – 5G-mobil med dubbla skärmar

● BILDSPEL
Vi har provat LG V50 som förutom att det är en 5G mobil även erbjuder ett tillbehör så den får två skärmar, en på 6,4 tum och en extra på 6,2 tum som även kan agera spelkontroll.

När 5G-telefoner nu lanseras på allvar hade man kunnat befara att det skulle handla om tjocka och otympliga telefoner med dålig batteritid och som lätt överhettas, men det verkar inte vara fallet med LG V50 Thinq. Telefonen ser ut som en vanlig smartphone och det är inget till det yttre som avslöjar att det här handlar om en ny generation mobiler. Batteritiden uppges vara lite mer än en dag och batterikapaciteten är på 4000 mAh. För att undvika att telefonen blir varm finns ett mer avancerat system för vätskekylning. Telefonen är något tjockare än föregångaren men erbjuder förutom 5G-teknik även vattentålighet och visst skydd så du kan tappa den utan att den löper lika stor risk att gå sönder.

Kan använda dubbla skärmar

Det mest unika med LG V50 Thinq är kanske det tillbehör som kallas för LG Dual Screen och är precis det. Dual Screen är som ett mobilfodral du sätter teleofnen i och får då en extra oled-skärm på 6,2 tum. Tanken är att det här på allvar ska göra fördelarna med 5G tydliga och bland användningsområdena finns videosamtal där både du och den du pratar med syns i helskärm. Man kan även se förhandsvy av kamerans olika bildutsnitt samtidigt som man tar bilden och välja vilket som blir bäst eller anävnda den extra skärmen som belysning när du tar en bild. Mest intressant är ändå LG Game Pad, en app som gör skärmen till en spelkontroll som ska fungera med helt vanliga Android-spel i utan någon särskild anpassning. Appar ska identifiera spelkontrollen som en bluetooth-ansluten spelkontroll och därför inte kräva någon extra anpassning. När jag testar ett bilspel får jag till exempel upp en ratt på extraskärmen.

LG jobbar även med apputvecklare för att lansera speciella lösningar där man särskilt hittar nya skräddarsydda anävndningsområden där den extra skärmen kommer till användning.

Den telefon jag får testa på plats varnar LG att den är en tidig verison och därför kan vara instabil, men med tanke på det fungerar den väldigt stabilt och jag råkar inte ut för några större missöden. Genom att dra med tre fingrar över den ena skärmen skjuter jag över den appen till den andra skärmen och man kan ta en skärmdump i den ena skärmen som automatiskt läggs till som ett meddelande när jag har en chatt uppe i den andra skärmen.

Den extra skärmen, som alltså är ett tillbehör du köper till, ansluts via tre kontakter på baksidan av V50 där den får ström, men skärmbilden överförs trådlöst mellan de båda enheterna.

Tre kameror och oskärpeeffekt även i video

Skärmen i själva telefonen är även den en oled-skärm men 6,4 tum och i upplösningen QHD+. I överkant har vi en sensorpanel där två selfiekameror samt högtalare sitter. Selfiekamerorna erbjduer standarvinkel och vidvinkel och tittar vi på baksidan sitter där tre kameror med vidvinkel, standard och tele för 2x zoom. LG har också tagit åt sig av kritiken, för tidigare har vidvinkellinsen gett bilder med kraftig fisheye-effekt så kanterna på bilden blir förvrängda, men det ska alltså inte vara ett problem längre. Givetvis finns oskärpeeffekt, även kallad bokeh, och den är tillgänglig även när du spelar in video. Tidigare har V-serien varit LG:s produktserie med fokus på just video, men i och med den här lanseringen blir V-serien LG:s 5G-serie och G-serien är för 4G. Ett exempel på detta är att LG i V50 integrerar livesändning till Youtube direkt i den vanliga kameraappen, kanske ett exempel på vad man kan utnyttja den utökade bandbredden i 5G till.

På ljudsidan, ett område där LG har utmärkt sig satsar man på en 32-bitars dac som ska ge 50 procent mindre brus, stereohögtalare, ett samarbete med ljudexperterna på Meridian och stöd för DTS:X som är virtuellt surroundljud.

LG har inga uppgifter om priser eller när V50 Thinq kan börja säljas, men på svenska marknaden lär det dröja eftersom 5G-nät ligger relativt långt bort i tiden för vår del.