Alcatel One Touch Scribe HD

Första intrycket: Alcatels Note-utmanare

Visst händer det att en trend syns tydligt hos flera olika tillverkare. Med Scribe HD är det tydligt att Alcatel inspirerats en aning av Samsungs anteckningsmobiler.

Publicerad Uppdaterad

Det var nog inte många som när Samsung lanserade sina surfplattor och telefoner med pekpenna trodde att de skulle bli så framgångsrika som de faktiskt blivit. Alcatel tycks i alla fall ha uppmärksammat framgången, men deras utmanare lever inte upp till många av våra förväntningar.

Det är så klart lätt att göra jämförelsen med Samsung motsvarighet när man börjar granska Alcatel One Touch Scribe HD i detalj. Vi får med ett skyddande lock till skärmen och i det skyddet sitter en penna fäst med en klammer. Den sitter alltså mer eller mindre löst fladdrande på kanten. Eftersom det är på skärmskyddet man ska sätta fast pennan och eftersom pennan är central för användandet av telefonen reagerar jag också på att laddkontakten sitter så att säga bakom skyddet vilket gör att man måste ta bort det varje gång man ska ladda. Det känns inte alls som en genomtänkt lösning. Vidare består fästet för skyddet av en stor och otymplig metallbit på baksidan, så inte heller det är helt genomtänkt genomfört. Det är stor risk att penna och skydd halkar av när du tar upp eller lägger ner telefonen i fickan.

Pennan i sig är gjord i metall och har en mycket mjuk gummiudd som inte ger särskilt exakt precision, men något som Alcatel verkligen har lyckats med är mjukvaran som hänger med telefonen. Framför allt finns en applikation som låter dig skriva matematiska uträkningar och sedan låta telefonen tolka och ge dig svaren. Det här fungerar förvånansvärt bra. Det finns även en anteckningsapp, men där märker man snabbt att skärmen är i minsta laget för att man ska kunna använda den fullt ut. Det är svårt att skriva så litet som krävs för att man ska få med något av värde innan skärmytan tar slut.

Framförallt som ”vanlig” mobil tror jag däremot att Scribe HD kan utmana och priset på 3000 kronor är ju ett argument bland flera för det. Vi återkommer inom kort med ett test av telefonen där vi går igenom alla funktioner.