LG Optimus L5 II
Första intrycket av LGs nya budgetlur
LGs senaste budgetlur för 1600 kr har trillat in på redaktionen. Här är vårt intryck så här långt.
Det kändes länge som att LG famlade lite i mörkret med sina Androidmobiler. Toppmodellerna bjöd på onödiga gimmickar som 3D-kamera samtidigt som man drogs med dålig batteritid och buggar. Så träffade man plötsligt rätt förra året med L-serien, som bjöd på budgetmodeller som för sin prisklass erbjöd ovanligt solida produkter. Detta gick inte precis obemärkt förbi för företaget, som nu lanserat en serie uppföljare.
Optimus L5 II är mellanmodellen i den uppdaterade L-serien, och bjuder på en fyratumsskärm med 480 x 800 pixlar, 1 GHz-processor, 4 GB inbyggt lagringsminne, 512 MB RAM, och framför allt en prislapp på 1600 kr.
Jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid att det man uppfattade som en jättelur för ett par år sedan nu känns som en minitelefon. I vilket fall tycker jag L5 II känns liten, smidig och lätt. Plastig, visst, men LG är rätt bra på att ge svart plast lite klass.
Skärmen brukar vara en av budgetlurarnas akilleshälar, och förra årets L-telefoner bjöd på upplevelser som varierade mellan helt OK till katastrofal. Optimus L5 II har en skärm som är klart godkänd. Hyfsat skarp, inte pixlig. I dagsljus får man kräma upp ljusstyrkan för att se något, men å andra sidan går den att vrida upp rejält.
LG har också blivit bra på mjukvara till Android. Trots att telefonen inte är något prestandamonster flyter menyerna på på ett sätt som både känns responsivt och snyggt. Man har också slängt in en hel del funktioner från mer avancerade modeller, såsom skärmanteckningsfunktionen där man med en knapp tar en skärmdump som man kan anteckna på. Förmodligen mest användbart för kartor.
Kameran brukar vara ett annat område där prislappen syns. Och visst, 5-megapixelkameran kommer inte göra att denna mobil vinner några jämförande tester av mobilkameror. Men även om man inte justerar för prislappen tycker jag att kameran levererar helt OK bilder. Möjligen är autofokusen lite långsam, men i gengäld imponerar den i makrofotografering.
Så här långt är intrycket av Optimus L5 II mycket positivt. Telefonens akilleshäl kan mycket väl vara mängden tillgängligt arbets- och lagringsminne. Det kommer vi så klart titta närmare på i det fullständiga testet som kommer här på mobil.se om ett par veckor.