Rejäl skärm

Första intrycket av Oneplus 5T

Vi har fått känna på nya Oneplus 5T.

Publicerad Uppdaterad

Oneplus 5T är mycket lik Oneplus 5, vilket i stort är positivt. Det betyder att det är en telefon av det större slaget, men den känns inte stor i förhållande till hur mycket skärm man får. Man har till exempel fått in en skärm som är större än på Huawei Mate 10 Pro på en bredd som är bara en halv millimeter mer och då i en telefon som är märkbart tunnare.

Lite anonym

Den polerade svarta aluminiumbaksidan är även den lik Oneplus 5. Jag tycker att den är en smula anonym, Oneplus 3 hade lite mer karaktär, men det är inget fel på byggkvaliten, i synnerhet i förhållande till prislappen.

Den dubbla kameran sticker ut rätt märkbart från baksidan. Här har man bytt ut zoomlinsen mot en mörkerlins, men vi har ännu inte haft tillfälle att ta bilder med kameran. Här finns numera också fingeravtrycksläsaren, diskret infälld men lätt att nå och hitta med fingret.

Lite låg skärmupplösning

Skärmen är av Amoledtyp, och med upplösningen 1080 pixel på bredden. Det innebär i praktiken att man i denna skärm kan ana upplösningsbristen i lite diffusa kanter på text och liknande. Färgerna är i grundinställningen rätt överdrivna, men det brukar gå att justera.

Baserat på Android

Systemet är som tidigare Oxygen OS baserat på Android, och lite besviken blir man på att man inte får senaste versionen av Android, men en uppdatering lär vara på gång inom inte alltför lång framtid. Systemet utmärker sig för att ligga nära Googles och förinstallerade appar utöver de systemkritiska och de Google kräver saknas nästan helt.

Bra prestanda

Telefonen känns rapp i gränssnittet, och något annat väntade vi oss inte. Chipsetet är ju det snabbaste på marknaden, och dessutom har man satt in generöst med minne som ska användas till att göra starttiden för de appar man använder mest ännu snabbare. Vi har dock  inte hunnit testa detta i praktiken ännu.

Prisvärd

Från denna första titt känns det som om Oneplus har fått till ännu en utmärkt prisvärd toppmodell. Skillnaderna är inte stora mot 5T, men den stora skärmen kan vara förbättring nog, särskilt för filmvisning. Det återstår att se vid test om man även lagt till förbättringar i systemet som gör att man får nytta av den större skärmen på flera sätt än så.