Videosamtal, mobilspegling, smart-tv-funktioner

Första intrycket: Här är Huaweis Harmony OS i Honors TV

Vi har fått möjlighet att titta på Harmony OS i teven Honor Vision.

Publicerad Uppdaterad

Huawei arbetar som bäst på sitt Harmony OS, ett operativsystem som ska fungera i allt från smartphones, till klockor och teveapparater. Man är fortfarande hängivna till Android, men arbetar med en plan B om Android inte skulle vara tillgängligt framöver på grund av amerikanska blockaden.

Den första produkt som visats upp med Harmony OS är en teveapparat och den har vi fått studera lite närmare. Det handlar om teven Honor Vision. Den ser ut som en ordinär teve, styrs med fjärrkontroll, men har även en hel del kopplingar till din telefon. 

Videosamtal laggar

När vi får en visning av teven visar Honors personal först hur videosamtal fungerar. En kamera sticker upp på tevens ovansida och en Honor-medarbetare på andra sidan rummet rings upp så vi kan se och höra både ljud och video. Det hackar en del. 

Smart-tv parat med smartphone

Nästa sak vi får se är huvudmenyn som ser ut som det vi är vana att se i en smart-teve, men för all del även i mobiltelefoner. Allt är på kinesiska så vi kan inte tolka allt fullt ut, men här finns om vi tolkar rätt appbutik,  kalender, väderprognoser, bildvisning och så vidare. Helt enkelt i stort sett det som finns i Honors telefoner och ikonerna känns också igen. Att en av vyerna är en vanlig knappsats med siffror talar ju för att Harmony OS från start är tänkt som även ett smartphonesystem och inte primärt något annat.

Styr smarta hemmet

Honor ser även teven som en självklar samlingspunkt i hemmet och använder den för att styra det smarta hemmet. Det får vi visat för oss genom att lampor kan tändas, släckas och byta färg direkt från teven. Du kan även sätta upp sekvenser av händelser, så att du bara behöver säga ”god morgon” så tänds lamporna, gardinerna dras upp och termostaten justeras, för att ge ett exempel.

Speglar mobilen

Vi får även se hur skärmbilden från en Honor-telefon speglas till tevens skärm. Det är för få användningsområden och för kort tid tillsammans med teven för att dra några långtgående slutsatser, men systemet visar i alla fall inga påtagliga defekter. I vår intervju med Huawei-vd:n Richard Yu tidigare idag säger han att Harmony OS kan hamna i Huawei P40 Pro om Huawei inte får använda Android innan dess.