Penna för att rita

Första intrycket: HP Pro Slate 8

Med sin nya surfplatta tar HP ett stort steg framåt.

Publicerad Uppdaterad

HP har varit stora på laptops och handdatorer, men har fått kämpa när allt fler av våra prylar blir mobila, i form av mobiltelefoner och surfplattor.

HP Pro Slate 8 är en surfplatta med Android och det kan inte sägas vara det lättaste att idag som mobiltillverkare sätta ett avtryck i den starkt konkurrensutsatta marknaden. I HP Pro Slate 8 finns hur som helst en hel del funktioner som vi inte hittar hos konkurrenter, för det märks att man på HP ansträngt sig för att erbjuda ett par extra funktioner Google inte skickar med från start. Operativsystemet i plattan är Android 5.0 och det märks att plattan är mer för produktivitet än för nöje. Vi baserar det på att HP skickar med bland annat WPS Office och en app för att ansluta till företagets servrar säkert via VPN. Bland de förinstallerade apparna finns även Corel Painter och en app som heter HP Notes. I de här apparna ska du kunna använda den medföljande pennan. HP Duet Pen kallas pennan och den är i kombination med skärmen tryckkänslig, så om du trycker hårdare så blir strecket du ritar fetare.

Jag provar att använda pennan i appen Corel Paint och mycket riktigt så kan jag rita på fri hand med olika tryck mot skärmen, byta färger, penslar och verktyg. Vill du det så kan du även vila handen mot plattan samtidigt som du skriver utan att det påverkar funktionen. Även i Evernote-appen som följer med går pennan fint att använda, men då dock ej med tryckkänslighet mot skärmen. 

Pennan laddar du med en vanlig mikro-usb-laddare precis som plattan i sig och det räcker med att du håller pennan lite över skärmen för att du ska se en markör på skärmen.

I övrigt ger HP Pro Slate 8 ett förtroendeingivande intryck med metallkanterna, högtalarna riktade mot dig när du ser på skärmen och den sobra, nedtonade designen, men så är det heller ingen budgetplatta direkt med en prislapp på cirka 5500 kronor. Det kan vara en prislapp som är svår att motivera. 

Fakta

Allmänt

Modell Pro Slate 8

Tillverkare HP

Lanseringsdatum 2015-06-30

Mått 207 x 137 x 8 mm

Vikt 350 g

Pris 5500 kr

System Android

Systemversion 5.0.2

Chipset Snapdragon 800

Processor 4 x 2,3 GHz

Skärm

Mått 7,86 tum, 67 %

Upplösning 2048 x 1536 pixel

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 2 GB, 26 %

Lagringsminne 16 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 64 %

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Nej

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

3G Nej

Variant med simkortplats Nej

Telefoni Nej

GPS Ja

Tillbehör

Headset Nej

USB-kabel Nej

Övriga Penna för att skriva på skärmen medföljer