Annons

Surfplatta made in Finland

Första intrycket: Jolla Tablet

Grym byggkvalitet kombinerat med egna operativsystemet Sailfish OS ger oss mersmak för Jollas första surfplatta.

Publicerad Uppdaterad

Vid det här laget har många av er redan hört historien om finska uppstickarna Jolla, som startades av ett gäng ex-anställda hos Nokia som tidigare varit med och utvecklat Meego-telefonen N9.

I november 2012 presenterade man det nya operativsystemet Sailfish OS, och ett drygt halv år senare lanserade man en telefon som bär samma namn som företaget. I november förra året, nästan exakt två år efter sin första lansering, var det dags för Jolla att presentera sin första surplatta - kort och gott ”Jolla Tablet”. Företaget gick även ut med att enheten skulle finanseras med hjälp av crowdfunding via sajten Indiegogo. I skrivande stund har man samlat in motsvarande cirka 18,5 miljoner svenska kronor.

Mobil.se passade på att besöka Jollas monter under MWC 2015 för att snabbtesta den nya surfplattan, som bland annat bjuder på en 7,9-tumsskärm med skärmupplösning på 330 bildpunkter per tum (2048 gånger 1536 bildpunkter), en 64-bitars Intelprocessor med fyra kärnor (1,8GHz), 2 GB i ram-minne och 32/64 GB i lagringsminne.

Jolla Tablet har en något egen design med raka långsidor som kontrasterar mot kortsidorna med tydligt rundade hörn. De rundade kortsidorna ger ett skönt grepp, och är en tydlig vink om att Jolla Tablet framför allt är tänkt att användas i landskapsläge. Plattan går självklart att använda även i porträttläge - alltså stående på högkant.

Det utbytbara bakstycket på Jolla-telefonen, kallat The Other Half, kändes i ärlighetens namn lite väl plastigt. Tur då att Jolla Tablet har en betydligt mer rejäl konstruktion med en baksida i ett hårdare plastmaterial. Längs långsidorna löper också kanter i vad som ser ut att vara aluminium. Kort och gott ger Jolla Tablet ger ett mycket snyggt intryck.

En annan nyhet under MWC 2015 är version 2.0 av Sailfish OS. Mycket är bekant sedan tidigare versioner av operativsystemet, med sitt tydliga fokus på olika svepgester till höger, vänster samt upp och ned för att t ex växla mellan appar, menyer och inställningar. Men version 2.0 bjuder så klart också en del nyheter - bland annat ”Event View”, som kan liknas vid en dedikerad hemskärm där all information som är relevant för dagen samlas på ett och samma ställe - från väder till kalenderhändelser och notifikationer för inkomna e-mejl.

Det tar ett tag att lära sig gesterna som används för att till exempel öppna appbyrålådan eller växla mellan aktiva appar. Men systemet har ett bra flyt och plattan känns överlag mycket pigg.

I nuläget har man inte gjort några särskilda anpassningar av Sailfish OS för att dra nytta av den större skärmytan, men vem vet vad framtiden kan erbjuda.

Jolla Tablet 64 GB kostar 249 dollar - cirka 2 000 kronor - att köpa via Indiegogo. När vi talar med Jolla är de mycket förtegna om när plattan ska släppas. ”Någon gång i slutet av årets andra kvartal”, är beskedet vi får - vilket bör innebära att man börja skeppa plattan innan juli månad.