Mobil på plats i Berlin

Första intrycket: Sonys nya Z3-enheter

Kazuo Hirai, Sonys vd, presenterar Z3-familjen på IFA-mässan i Berlin.

Vi bekantade oss med de nylanserade Z3-enheterna och smarta klockan Smartwatch 3 från Sony.

Publicerad Uppdaterad

Utanför Messe Berlin står hundratals personer och väntar i det ljumma sommarväder som fortfarande råder i dessa regioner. Sony har ockuperat en stor del av områdets norra delar, byggda under 30-talet och nästan skräckinjagande stora, för att presentera en rad nyheter för press och konsumenter.

Efter en snabb rusch in när portarna öppnas möts besökarna av en storbildsduk som får Imax-formatet att likna tjock-tv. Jag räknar till 44 projektorer, placerade i par, som tillsammans täcker en bildyta av uppskattningsvis åtminstone 150 meter. Nedräkningen börjar, presentationen drar igång (läs vår liverapportering och mer om Z3-familjen), och efter att Sonys högsta chefer på knackig engelska presenterat allt ifrån kameror och tv-apparater till mobiltelefoner och kroppsburna enheter är det äntligen dags att få klämma på prylarna.

Sony Xperia Z3.

I trängseln tar jag mig först fram till ett exemplar av Sony Z3, det kommande flaggskepp som ska ta över efter Z2. Medan specifikationerna talar för att det endast är en smärre uppdatering av den tidigare modellen (klockfrekvensen på Krait 400-processorn har till exempel höjts med 200 megahertz till 2,5 gigahertz), så är de småjusteringar som gjorts i formgivningen väldigt lyckosamma.

Z3:an är egentligen bara marginellt mindre än Z2:an, men att Sony lyckats banta ner tjockleken från 8,2 millimeter till 7,3 millimeter gör att den ligger betydligt behagligare i handen än föregångaren, och även vad gäller bredd och höjd har den krympt något. 146,8 millimeter på höjden har blivit 146 millimeter och 73,3 millimeter på bredden har blivit 72.

Kameran i telefonen har samma upplösning som i förra modellen, men man har bytt ut objektivet i enheten till ett 25 millimeters vidvinkelobjektiv (istället för 27 millimeter som i Z2:an) samt förbättrat ISO-känsligheten till imponerande 12800. Även om det troligen inte blir särskilt bra bilder med så högt ISO-värde bådar det i alla fall för att kameran är rustad för att ta bilder under dåliga ljusförhållanden.

4K-inspelningen hänger förstås med även till Z3:an. Att filma längre stunder i 4K med Z2 har rapporterats resultera i väldigt varma telefoner, ett fenomen som dessvärre ser ut att hänga med också till den nya modellen. När jag lite snabbt bläddrar igenom kameraappen på mobilen jag testar på mässan varnar den nämligen för att telefonen kan bli varm under 4K-inspelning.

Mycket närmre bekant än så hinner jag dock inte bli med telefonen, som lanseras tillsammans med småsyskonet Z3 Compact samt den åtta tum stora surfplattan Z3 Tablet Compact. Den enhet jag först fick chans att bekanta mig med av dessa under mässan var Z3 Tablet Compact.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact kan precis som övriga Z3-enheter kopplas samman med en Playstation 4.

En funktion som Sony presenterade på scenen minuter tidigare var möjligheten att använda enheter i Z3-serien tillsammans med en Playstation 4 för att kunna få upp spelbilden på mobil- eller surfplatteskärmen. Jag tar chansen att testa det hela med en Z3 Tablet Compact, en Playstation 4-handkontroll och en spelkonsol kopplad till en 4K-tv. Genom ett speciellt ställ för Playstation 4-handkontrollen placeras surfplattan eller mobilen ovanpå handkontrollen, och sedan kan ekipaget användas ungefär som en portabel spelkonsol med skillnaden att du måste befinna dig i samma nätverk som den faktiska spelkonsolen under din tv för att det hela ska fungera. Det går även att styra spelet genom virtuella kontrollknappar på pekskärmen.

Bildkvaliteten är dock inte närmelsevis lika bra på surfplattan som på tv:n. Detta aber ska dock inte tillskrivas surfplattan i sig, utan beror helt enkelt på att bildströmmen som sänds till surfplattan är hårt komprimerad och dessutom ser ut att vara endast i 720p-upplösning. Med andra ord nyttjas inte skärmens upplösning på 1920 x 1080 punkter till fullo. Surfplattan är annars extremt tunn - bara 6,4 millimeter.

Vid en monter i andra änden av lokalen finns fler exemplar av enheterna i Z3-familjen uppradade och anslutna till diverse hörlurar och högtalare. Tanken är att här demonstrera för besökarna hur fantastiskt bra ljud det blir med högupplöst musik - det vill säga musik som har ett högre frekvensomfång än vad det mesta av komprimerad och strömmad musik idag har. I det demoprogram som enheterna här är låsta till finns en knapp handfull låtar att välja mellan och med ett par pekningar på skärmen går det att växla mellan musik i mp3-kvalitet och i högupplöst kvalitet.

Högupplöst ljud är på tapeten och Z3-enheterna har stöd för detta.

Föga förvånande är ljudet riktigt uruselt när det spelas upp i mp3-format, medan det högupplösta ljudet på snudd skulle kunna komma direkt från en snordyr vinylspelare så rekorderligt låter det. Dock misstänker jag starkt att Sony här gjort en fuling och lagt in mp3-varianterna av låtarna med usel bitrate, troligen 112 kilobit per sekund eller lägre, för att få den wow-effekt som Sonys marknadsföringstugg så ofta återkommer till. När jag påtalar min misstanke för en Sony-anställd mässarbetare får jag dock bara oförstående blickar och bortförklarande svammel som svar, vilket ytterligare stärker misstanken.

Sony Xperia Z3 Compact

Den sista mobiltelefon jag lägger vantarna på för en kort stund i Sonys Berlin-monter är Z3 Compact. Den har jämnbördig prestanda med Z3:an, men mindre och lägre upplöst skärm. Eftersom trenden annars är att telefonerna blir större och större (jämför till exempel första generationen Samsung Galaxy S med den senaste installationen i serien) är det välkommet att Sony återupptar Compact-traditionen efter att helt ha skippat det när det gäller Z2:an, vilken ju aldrig släpptes i någon Compact-variant.

Sony Smartwatch 3.

Innan det börjar bli dags att avrunda kvällen tar jag också chansen att ta en titt på Sonys Android Wear-baserade smarta klocka Smartwatch 3. Testexemplaret i fråga är dock låst till en demonstrationsloop och jag får därför inte tillfälle att prova funktionerna i den närmare, men särskilt estetiskt tilltalande kan jag inte påstå att den är. Det gummiliknande armbandet är rent av fult. Under presentationens gång tidigare under kvällen berättades å andra sidan att Sony har samarbete på gång med Roxy, Ted Baker och Barbour för framtida kroppsburna enheter, vilket förhoppningsvis gör att de enheter i det här segmentet vilka man lovar sig ha på gång senare i år kommer se snyggare ut.